Egyiptomban az idén elmaradnak a forradalmi megemlékezések

Abdallah szaúdi uralkodó halálhírét követően Egyiptomban is nemzeti gyászt hirdettek és törölték az Arab tavasz egyiptomi nyitányát jelentő január 25-i forradalom negyedik évfordulójára tervezett megemlékezéseket.

A 2011. január 25-én kezdődött tüntetéssorozatról, mely végül a Mubarak-rendszer bukásához vezetett, minden évben állami szinten emlékeznek meg Egyiptomban. Idén azonban al-Sziszi elnök bejelentette: a szaúd-arábiai uralkodó, Abdullah halála miatt egyhetes nemzeti gyászt rendel el, így az idén elmaradnak a megemlékezések. Minden középületen és a külföldön található nagykövetségeken félárbocra engedik az egyiptomi zászlót. A vallásért felelős miniszter pedig megemlékezésre szólította fel a mecseteket – jelentette a MENA hírügynökség.

Az elnöki iroda közlése szerint egy Kairó által nagyra becsült államférfi ment el Abdullah király halálával, aki az elmúlt négy évben különösen sokat segített Egyiptomon. “Az egyiptomi nép sohasem fogja elfelejteni Abdullah király történelmi szerepét, mely nagyfokú bölcsességről és az arab egység iránti elköteleződésről tanúskodik” – áll az elnökség nyilatkozatában.

Egyes közel-keleti országok három, míg Bahrein és Jordánia negyven napos gyászt rendeltek el. A világ vezetői sorra küldik részvétnyilvánításukat Rijádnak, és jelentkeznek a péntek esti gyászszertartásra. Joe Biden, az USA alelnöke, Károly herceg és Erdogan török elnök az elsők között fejezték ki részvételi szándékukat.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez