Nigériának nem kell az ENSZ segítsége

A nigériai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint nem kell ENSZ segítség ahhoz, hogy legyőzzék és felszámolják a radikális iszlamista Boko Haram terrorszervezetet, amely lassan több mint öt éve indított felkelést az ország északkeleti régiójában.

Sambo Dasuki azt mondta, hogy a nigériai hadsereg és a szomszédos országok haderői „jó állapotban” vannak és komolyan veszik a Boko Haram fenyegetését, amely az utóbb időkben Nigéria területén kívül is tevékenykedik. Ezért nincs szükség az ENSZ és az Afrikai Unió segítségére. A biztonsági szakértő azt viszont elismerte, hogy a Boko Haram komoly fenyegetést jelent mindenki számára és mindenféle képen meg kell akadályozni, hogy létrehozzák a saját iszlám államukat. A nigériai hadsereg ennek érdekében nem rég csapatainak közel 50%-át átmozgósította az ország északkeleti régiójába – mondta Dasuki. A biztonsági szakértő azonban elutasította azokat a vádakat miszerint a nigériai katonáknak nem lenne elégendő fegyverük és felszerelésük ahhoz, hogy sikeresen felvegyék a harcot a terroristák ellen. Szerinte ezeket a „hazugságokat” azok a gyáva katonák terjesztik, akik félnek szembe szállni a Boko Haram harcosaival.

Más nemzetközi szakértők viszont úgy látják, hogy a nigériai hadsereg tehetetlen és képtelen egyedül leverni a lázadást az országban. Nigéria három északkeleti államában 20 hónapja rendkívüli állapot van érvényben. Borno állam 70%-át pedig a radikális iszlamista fegyveresek ellenőrzik. A nigériai hadsereg offenzívái pedig rendszeresen elbuktak. A terroristák pedig szinte mindennap robbantásos merényleteket és rajtaütéseket hajtanak végre. A nigériai lakosság is elégedetlen a nigériai katonák teljesítményével és sokan őket hibáztatják a bagai mészárlás miatt, amiben egyes hírek szerint legalább 2000 ártatlan ember veszítette életét. A nigériai hadsereg azonban mind a mai napig azt állítja, hogy Bagában maximum 150-en haltak meg, köztük sok fegyveres támadó, akiket a katonák öltek meg. Szemtanuk és nemzetközi civil szervezetek azonban ezt cáfolják és műholdas felvételeken is jól látszik, hogy a Boko Haram meg nagy pusztítást volt képes véghezvinni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez