2040-re megszűnik a házasság az USA-ban

Ezt a meglepő jóslatot Philip N. Cohen szociológus mondta ki, aki statisztikákkal bizonyítja: egyre gyorsuló ütemben csökken a házasságban élők száma az Egyesült Államokban.

Már vannak olyan államok az USA-ban, ahol a 25-49 éves nők többsége nem él házasságban. A Washingtonban az ebbe a korcsoportba tartozó nők 70%-ának nincsen gyereke! A házasodási kedv az ötvenes évektől kezdve csökken az Egyesült Államokban, a nyolcvanas években ez a tendencia jelentősen felgyorsult. Ha minden így megy tovább, akkor 2040-re a házasság teljes mértékben kimehet a divatból! – jósolja a szociológus, aki könyvet adott ki nemrég ezzel a címmel: A család – sokféleség, egyenlőtlenség, társadalmi változások.
Kiderül a könyvből, hogy a konzervatív családmodell sokkal inkább vágyálom volt mindig, mint valóság. A 19-ik század előtt a család egyáltalán nem biológiai jellegű alapokon nyugodott hanem az egy háztartásban élőket jelentette. A családfő igen gyakran semmilyen biológiai viszonyban sem volt a vele élő gyerekekkel vagy unokákkal. Ezzel is magyarázható a csavargó gyerekek óriási száma: rengeteg gyerek került az utcára, ha a családfő megítélése szerint nem volt rá szükség vagy megsértette a szabályokat, melyeket a családfő állapított meg mindenki számára.
Ebből a nagycsalád rendszerből alakult ki a kis családok rendszere, amikor a szülők és a gyerekek élnek csak egy fedél alatt. A többgenerációs modell lassan – lassan megszűnik. Aztán kiderült, hogy a nők munkába állása döntően megváltoztatja a helyzetet a társadalomban. Egyre csökken a gyerekek száma: az USA-ban. Washington a rekorder ebben a tekintetben, de egyáltalán nem speciális amerikai jelenségről van szó – írja a szociológus, aki szerint Japánban az ötven év alatti párok egyharmadának már 2030-ban nem lesz gyereke!
Az elmúlt kétszáz évben a család funkcióját sokban átvette az állam illetve a piac. Az emberek már nem a családtól várják a lakást, az élelmiszer ellátást, az egészségügyi problémák megoldását vagy az oktatást. Miközben a család szerepe radikálisan csökkent, az egyének lehetőségei jelentős mértékben javultak. Elég utalni arra, hogy a nők és a gyerekek jogai mennyit változtak az elmúlt kétszáz év során.
A társadalomnak és az államnak fel kell készülnie arra, hogy a hagyományos kis család modell is megszűnőben van a sok válás miatt. Illetve azért, mert a fiatalok jelentős része egyáltalán nem kíván házasságot kötni. Ha ugyanis mindkét fél önálló karriert akar befutni, akkor egyre nehezebb elképzelni, hogy hosszú távon össze tudják egyeztetni az elképzeléseiket. Amerikában a hagyományos családmodell válságot elfedi a bevándorlók nagy száma, de mi lesz Japánban, ahol a közvélemény idegenkedik a tömeges bevándorlástól? Ott fel kell készülni a lakosság elöregedésére és arra, hogy a népesség drasztikusan csökken. Az Egyesült Államokban ilyen veszély nem fenyeget, mert a bevándorló családok általában nagyobb létszámúak és jobban kötődnek a hagyományos családmodellhez, mint maguk az amerikaiak – állapítja meg a Philip N. Cohen, a neves szociológus, aki azt jósolja: ha minden így megy tovább, akkor 2040-re az USA-ban a házasság kimegy a divatból!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez