A fekete lány, aki fehérnek tartotta magát

Lacey Schwartz fehér és fekete bőrű szülők gyermeke, de biológiai édesapjával sosem találkozott. Sosem érezte magát afroamerikainak, míg az egyetemen nem szembesült a ténnyel.

Lacey zsidó családban nőtt fel New York állambeli Woodsctockban. Szülei, és rokonai mindig is úgy kezelték, mintha fehér lenne. Mikor megkérdezte miért sötétebb a bőre, vagy miért olyan göndör a haja, nem fedték fel előtte az igazságot. A magyarázat, amit adtak neki az volt, hogy szicíliai nagyapjától örökölhette ezeket a külső jegyeket. Míg szülei el nem váltak még csak nem is gyanakodott másra.
A középiskola után a Georgetown Egyetemre vették fel, ahol a regisztrációs lapon meg kellett adnia melyik rasszba tartozik. Itt már a kérdést sem értette, és inkább semmit nem jelölt meg. Ennek ellenére a fényképe alapján megadták az elérhetőségét az egyetem afroamerikai diákszövetségének. Amikor a szervezet megkereste a lányt, hogy szeretne-e csatlakozni teljesen megdöbbent.
Édesanyja csak ezután fedte fel előtte, hogy biológiai apja egy fekete férfi, akivel korábban viszonya volt. Lacey-nek így 18 évesen egy teljesen új azonosságtudattal kellett kibékülnie, és fel kellett dolgoznia, hogy eddigi élete egy nagy családi titok volt. Sokáig ennek tudatában sem akarta felvállalni származását, mert félt, hogy megromlana a kapcsolata családjával.
Nehéz elképzelni, hogy alakulhatott így Lacey Schwartz élete. A róla szóló dokumentumfilm, mely tavaly jelent meg „Little White Lie” címmel segít ebben. A film megmutatja, hogy a mindennapi életben rasszokhoz kötött emberi azonosságtudat valójában mennyire szubjektív, és mennyire formálható. Ez érezhető Lacey filmben elhangzó szavain is: „Sosem próbáltam másnak tettetni magam, mint aki vagyok. Egyszerűen úgy nőttem fel, abban a hitben, abban a tudatban, hogy fehér vagyok.”

Fotó: Global Jewish News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez