A lehetőségek hazája nem mindenkinek lehetőség

Az afroamerikai lakosság átlagfizetése harmada a fehérekének és, jóval magasabb körükben a munkanélküliség, ami 2013-ban a fehérek esetében 9,6% volt, a fekettéknél viszont 27,2%.
A Pew Research Center kutatói szerint jóval nagyobb esély van arra, hogy egy fekete középosztálybeli család gyermeke nem tudja tartani szülei életszínvonalát – írja a The Atlantic című lap cikkében.

Amennyiben a szinesbőrű családoknak mégis sikerül magasabb jövedelmi szintet elérniük , gyerekeik mégis nagy  eséllyel csúsznak vissza. 10-ből 7 középosztálybeli családba született fekete amerikai nem tudja tartani majd a szülei által elért anyagiakat, amikor felnő.
Tehát  az afroamerikai családok esetében 60%-os arányban csúsznak vissza a jövedelmi listán a gyerekek, míg a fehéreknél ez csupán 36%. Ez pedig azt jelenti, hogy a jelenlegi folyamatok alapján   a jövőben egyszerűen megszűnik a társadalmi rétegek közötti mozgás és ez sulyosan érinti a szinesbőrű amerikai lakosságot.
Egyes állítások szerint  nem sikerült tisztázni, hogy pontosan mi is lehet az oka a jelenségnek, ami pedig sokat segítene abban, hogy megfékezzék és rendbe hozzák a végtelenül igazságtalan rendszert. Valószínű a megfelelő oktatáshoz való hiányos hozzáférés, a magasabb arányú elvált szülővel rendelkező otthonok és a földrajzi szegregáció, melyekek ellehetetlenítik a fekete családok jelentős részét.
Egyik másik kutatás vezetője a témában, Bhashkar Mazumder elmondta, hogy “bár az Egyesült Államok a lehetőségek hazája, ez egyelőre csak a fehér amerikaiakra vonatkozik.”

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez