Betiltanák a Wikipediát?

Állami szinten gondolkodnak arról Oroszországban, hogy a Wikipedia online lexikont betiltsák, vagy legalább is cenzúrázzák.

Alekszadr Biszerov, a Roszobrnadzor, az orosz oktatási felügyelet elnökhelyettese a héten beszélt arról, ő szívesen támogatná az egyik legnépszerűbb online tudástár betiltását. “A Wikipedia nem segíti, hanem hátráltatja az oktatást. Legszívesebben betiltanám, cenzúráznám.” – idézi Biszerovot az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség. Indoklása szerint az oldalon fellelhető szócikkek sok esetben pontatlanok, illetve egyenesen téves információkat tartalmaznak.
Roszobrnadzor szóvivője a kijelentés után pár nappal azonban cáfolta az elhangzottakat, azokat egyfajta viccnek minősítve.
A Wikipedia és az orosz állam az elmúlt időkben többször is összekülönbözött. Az oldal kábítószerről és öngyilkosságról szóló bejegyzéseit át kellett írniuk, miután az Roszobrnadzor tiltólistára tette az említett szócikkeket. Sőt az Orosz Elnöki Könyvtár és az Orosz Nemzeti Könyvtár már novemberben meglebegtette annak a tervét, hogy egy saját orosz Wikipediát hoznának létre – írja az Interfax.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez