Félelmében elhagyta Argentinát a Nisman-ügy leleplezője

Félti az életét, ezért elhagyta Argentínát az az újságíró, aki elsőként számolt be Alberto Nisman ügyész haláláról. A hírt a La Nation argentin lap közölte.

Damian Pachter azt nyilatkozta a La Nation argentin lapnak, hogy „Csak akkor térek vissza, ha a forrásaim szerint javul a helyzet Argentínában. Nem hiszem, hogy erre a mostani kormány alatt lenne esély”.

Az újságíró szerint  a telefonjait lehallgatják, és az élete veszélyben van.  A menekülő újságíró természetesen nem árulta el, hova utazik.

A 51 éves Alberto Nismant hétfőn ismeretlenek fejbelőtték otthona fürdőszobájában, de a gyilkosságot hivatalos források öngyilkosságnak igyekeznek  beállítani Argentínában. A halála nagy botrányt kavart az argentin belpolitikai életben, mivel néhány órával azelőtt történt, hogy a kongresszus meghallgatta volna beszámolóját az AMIA Buenos Aires-i Zsidó Kulturális Központ elleni 1994-es merénylet ügyében.

Az ügyész Cristina Fernández de Kirchner argentin államfőt vádolta meg azzal, hogy Irán érdekében akadályozta a nyomozást. Állítólag olyan telefonbeszélgetésekről készült hangfelvételek kerültek a birtokába, amelyek szerint Kirchner rendszere és az argentin hatóságok jól jövedelmező kereskedelmi szerződések fejében az elmúlt években engedtek az iráni zsarolásnak.

Irán és Argentína 2013-ban írt alá emlékeztetőt az AMIA elleni merénylet ügyében nyomozó vizsgálóbizottság felállításáról. A megállapodás azóta sem valósult meg.

Az 51 éves Alberto Nisnant 2004-ben Nestor Kirchner akkori államfő, a jelenlegi elnök férje nevezte ki – emlékeztet a lap.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez