Megvan a zambiai elnökválasztás nyertese

Rendkívül izgalmasra sikeredett az előrehozott zambiai elnökválasztás, amit Micheal Sata elnök októberi halála miatt kellett kiírni a dél-afrikai országban.

A hivatalos eredmény alapján Edgar Lungu a Hazafias Front jelöltje kapta a legtöbb szavazatott, akinek a leadott voksok 48,3%-át sikerült megszerezni. Első számú riválisa, Hakainde Hichilema az ellenzéki összefogás közös jelöltje végzett a második helyen, a szavazatok 46,7%-val. Az eredményhirdetés után Hichilema és az őt támogató ellenzéki pártok csalást kiáltották és azzal vádolták meg a választási bizottságot, hogy Lungu javára manipulálták a szavazatokat, illetve a végleges eredményt.

A kormányzópárt és Lungu azonban határozottan elutasította az ellenzéki pártok vádaskodásait és jelezték, hogy a választás, illetve a szavazatszámlálás során nem történtek rendellenességek és csalások. A vesztes felet pedig arra szólították fel, hogy fogadja el választási vereségét és nem keltsen fölösleges feszültséget az országban és az emberek között.

Edgar Lungu egészen a megválasztásáig az ország védelmi és igazságügyi minisztere volt. A nemrég elhunyt Sata elnök egyik leghűségesebb pártfogoltjának számított. Gyakorlatilag Lungu volt az az ember a kormányban, aki Sata elnök külföldi gyógykezelései idején helyettesítette őt, és irányította az országot. Lungu korábban azt ígérte, hogy megválasztása esetén új munkahelyeket és jobb életkörülményeket teremt majd az országban. Emellett jelezte, hogy nem kíván letérni arról az útról, amit Michael Sata elnök jelölt ki, illetve kezdett el.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez