Elraboltak egy minisztert a Közép-afrikai Köztársaságban

Ismeretlen fegyveresek rabolták el Ningatoloum Sayo ifjúsági és sport minisztert Banguiban. A hatóságok azt közölték, hogy a fegyveres emberrablók egy másik minisztert is el akartak kapni, de neki hajszálhíján sikerült elmenekülnie.

Az elrabolt miniszter egy templomból tartott hazafelé a feleségével és bátyjával, amikor a négy fegyveres támadó elállta az útját. A kormányszóvivő elmondta, hogy a fegyveresek erőszakosan léptek fel a politikussal szemben, akit miután kiráncigáltak a kocsijából, egy taxiba gyömöszölték be, majd villámgyorsan elhajtottak vele. Az incidens a főváros 8. kerületében történt. A támadók az akció során több lövést is leadtak, de senki sem sérült meg az akcióban. A politikus felesége és testvére halálra rémült, de a támadók nem bántották őket. Az eddigi információk szerint a támadók Boy Rabe felé hajtottak, amely köztudottan a rettegett anti-Balaka keresztény milícia ellenőrzése alatt álló kerület a fővárosban.

Nem sokkal az emberrablásos incidens után Eloi Anguimate oktatásügyi minisztert is támadás érte Kaga Bandoro településen, amely körülbelül 300 km-re található a fővárostól. A politikusnak hatalmas szerencsével sikerült elmenekülnie az emberrablók elől, de a sofőrjének, asszisztensének és a helyi polgármesternek azonban már nem volt akkor szerencséje. Őket ugyanis sikerült foglyul ejteniük a támadóknak.

Azt még nem tudni, hogy melyik szervezet áll az emberrablások hátterében és az sem tisztázott még, hogy a két akciónak volt-e köze egymáshoz.

Ningatoloum Sayo ifjúsági miniszter korábban magas rangú katonaként szolgált az elnökgárdában, de Francois Bozize elnöksége idején letartóztatták őt. Szabadulás után létrehozta a Forradalom és Igazság elnevezésű lázadó szervezetet és jelentős szerepet játszott Bozize elnök megbuktatásában is.  Sayót az első békemegállapodás után nevezték ki miniszternek, 2014-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez