Iszlamistákat kapcsoltak le Marokkóban

Marokkóban fogták el annak az iszlamista csoportnak egyik tagját, mely lenyakazta a francia túszt szeptemberben Algériában. A Kalifátus katonái nevű szervezet így akart bosszút állni Franciaországon azért, mert Párizs légitámadásokat hajtott és hajt végre a Kalifátus állásai ellen Szíriában és Irakban.

Fegyverek és katonai kommunikációs eszközök voltak annál a terroristánál, akit az algériai határ közelében csíptek el a rendőrök Marokkóban.Társa szökésben van. A szűkszavú rendőrségi közlemény szerint sok fegyver volt náluk, és olyan kommunikációs eszközök, melyeket a fegyveres erők használnak Észak-Afrikában. A francia idegenvezetőt egy olyan algériai iszlamista alakulat nyakazta le, mely pár nappal korábban tette le a hűségesküt az önjelölt Kalifának, Al Bagdadinak.
A terroristák bevallották a fenyegetésüket és a francia idegenvezetőt lenyakazták, de a holttestét sokáig nem találták meg Kabilföldön Algériában. Csak pár napja került elő Hervé Gourdel holtteste, melyet hétfőn szállítanak Franciaországba. A francia terrorelhárító szolgálat szoros kapcsolatot tart fenn az algériai és a marokkói rendőrséggel hiszen az iszlamista terroristák jelentős része bevándorló családból származik és tartja a kapcsolatot a szülőfölddel. Nemrég egy francia-marokkói terroristát megfosztottak francia állampolgárságától. A francia alkotmánybíróság szerint a Marokkóban született terrorista méltatlanná vált a francia állampolgárságra. Ezt az eljárást csak kettős állampolgárokra lehet alkalmazni. Marokkó és Algéria egyáltalán nem lelkesedik azért, hogy visszafogadja azokat a terroristákat, akiknek a szülei kivándoroltak Franciaországba, ők maguk viszont a Kalifátus katonái lettek. Az utóbbi időben megromlottak Franciaország és Marokkó kapcsolatai, ezért Marokkó nem is képviseltette magát azon a nagy párizsi tüntetésen, melyet az iszlamista terrorizmus ellen rendeztek. VI. Mohamed király a Próféta leszármazottja, és ezért különösen érzékeny arra, ha Mohamed prófétát gúnyolódnak Franciaországban.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez