A legjobb afrikai csapatok a kontinensbajnoki címért

Január 17-e és február 8-a között bonyolítják le a labdarúgás idei kontinenstornáját Afrikában. Az Afrikai Nemzetek Kupája, vagy röviden Afrika-Kupa kétévente kerül megrendezésre. 2013 óta játsszák a páratlan esztendőkben, hogy ne ugyanabban az évben legyen, mint a világbajnokság.

Az első tornát 1957-ben rendezték meg, akkor még csak három csapattal. Később a résztvevők száma folyamatosan nőtt, emiatt bevezették a selejtezőket is. A kupáért való végső küzdelem mai lebonyolítási módja 1998-ban alakult ki. Ettől kezdve vesz részt benne 16 csapat, akik négy darab négyes csoportban játszanak körmérkőzéseket. Az első két helyezett minden kvartettből továbbjut, és egyenes kieséses rendszerben folytatják.

Az idei megmérettetésre a Nyugat-Afrikát sújtó Ebola-járvány miatt nem volt zavartalan a felkészülés. Egy ideig nem is volt teljesen biztos, hogy sikerül megtartani a kupát. Az eredetileg a házigazda szerepét megkapó Marokkó nem vállalta a kockázatot, és visszalépett a rendezéstől. A lehetőséget így Egyenlítői-Guinea kapta meg, és bár eredetileg nem jutottak ki a kontinenstornára, ezzel elfoglalhatták Marokkó helyét a mezőnyben.

Már a kezdés előtt lehetett tudni, hogy szoros viadalra lehet számítani. Néhány hagyományosan favoritnak számító együttes már a selejtező akadályait is nehezen vette, Nigéria pedig címvédőként ki sem jutott a tornára. Az Egyenlítői-Guineába utazó válogatottak között sok hasonló tudású csapat van. Előzetesen talán a világbajnokságon is szépen helytálló csapatokat lehetett megnevezni esélyesként: Algéria, Elefántcsontpart és Ghána. A korábbi sorozatok esetében viszont szinte mindig borult a papírforma.

Jelenleg körülbelül féltávnál járnak a csapatok, az egyenes kiesés szakasz január 31-én kezdődik. Jól mutatja, milyen szoros a mezőny, hogy az eddig lejátszott 20 csoportmeccsből 12 döntetlennel zárult. Két csoportból már megvannak a továbbjutók, a maradék kettőben pedig teljesen nyílt a verseny az utolsó kör előtt. Meglepetésre ott lesz a negyeddöntőben a házigazda Egyenlítői-Guinea, kiesett viszont a 3 éve győztes Zambia. Ez egyben azt is jelenti, hogy a végső győztes olyan ország válogatottja lesz, amelyik legalább 10 éve nem ült fel Afrika trónjára. A döntőt február 8-án rendezik.

(Fotó: CAF)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez