Lövés egy utasszállítóra: nem repülnek Bagdadba az Emirátusok légitársaságai

A flydubai fapados légitársaság gépe 154 utassal a fedélzetén le tudott szállni Bagdad repülőterén annak ellenére, hogy lövedékek találták el. Senki sem sérült meg. Az Emirátusok négy légitársasága közölte: ezentúl nem repül Bagdadba. Ugyanezt fontolgatják a török és a jordániai légitársaságok is.

Kis kaliberű lövedékek találták el az utasszállító gépet. Bár a gép megsérült, simán le tudott szállni Bagdadban, ahol a repülőtér a fővárostól nyugatra van. Ennek azért van jelentősége, mert közel fekszik al-Anbar tartomány, ahol az Iszlám Állam komoly fegyveres erőt tart.

Tavaly júniusban kiáltotta ki az önjelölt kalifa, al-Bagdadi az Iszlám Államot Irak és Szíria néhány tartományában. Elfoglalták Moszult, Irak második legnagyobb városát. Azzal is fenyegetőztek, hogy beveszik Bagdadot. Válaszul Obama elnök felhívására megalakult a nagykoalíció a Kalifátus ellen. Azóta sikerült megállítani a dzsihádharcosok offenzíváját, de döntő csapást még nem mértek az Iszlám Állam hadseregére.

Ma délelőtt az Emirátusok négy légitársasága: a flydubai, az Emirates, az Etihad és az Air Arabia bejelentette, hogy nem repülnek Bagdadba, mert nem akarják kockára tenni az utasok életét. Most ugyan csak kis kaliberű lövedékek találták el a repülőgépet, de senki sem tudja, hogy milyen fegyverekkel rendelkeznek a dzsihádharcosok. Az iraki hadsereg sok raktárát elfoglalták ugyanis, és ezenkívül a fegyverek feketepiacán is bőven találni olyan rakétakilövőket, melyek alkalmasak egy nagy utasszállító gép megsemmisítésére is.

Törökország és Jordánia légitársaságai most azt fontolgatják: ők is leállítják járataikat Bagdadba, miután a flydubai egyik utasszállító gépére rálőttek az iraki főváros repülőterének közelében.

Fotó: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez