Hogy lett egy német háziasszonyból remete Grúziában ?

Válás muzulmán módra : a csecsen férj három gyermekének indonéz anyját elküldte a Kaukázusba, hogy tanuljon meg ott csecsenül. Devi engedelmeskedett: remete lett Grúziában, ahol januárban már munkát kapott Indonézia nagykövetségén, Tbillisziben.

“Azt hitték, hogy orosz kém vagyok amikor egyedülálló nőként megérkeztem Grúziába, és közöltem: meg akarok tanulni a férjem anyanyelvén, csecsenül.” De miután látták, hogy az asszony csakugyan nem más, mint egy szerencsétlen, elküldött muzulmán feleség, aki három gyereket hagyott maga mögött Németországban, befogadták. Új nevet kapott: ő lett Kadi. Gyorsan megtanult csecsenül, és azután grúzul is.

A Pankiszi hágó környékén sokféle pásztornép él. Közöttük talált új hazát és új életet Devi, akit immár Kadinak hívtak. Egy kunyhóban lakik, és adományokból élt sokáig. Azután rájöttek, hogy remek idegenvezető lenne belőle a festői hegyekben, hiszen jól tud németül, és minden helyi nyelvet ismer. Így elkezdett német turistákat vezetgetni a Kaukázus romantikus útjain. Eljutott velük a fővárosba is. Tbilisziben Indonézia nagykövetségén jelentkezett, ahol nemigen találhattak volna nála alkalmasabb tolmácsot. Így az élete is rendeződni látszik, bár még mindig megvan a remetekunyhója fenn, a hegyekben.

Egy helyi pásztor megkérte a kezét. Jól megvannak együtt, de házasságot nem kötöttek. Devi, akit ma már Kadinak hívnak, jól emlékszik az első házasságra csecsen férjével Németországban. “Itt boldog vagyok. Szeretem a hegyeket. A férjem megírta: látni sem akar többet. A gyerekeim hiányoznak, hiszen még kicsik. De egy-két év múlva úgyis felnőnek, és akkor már nem lesz szükségük rám. Itt viszont hasznos vagyok és jól érzem magam. Sohasem vagyok egyedül a remetekunyhóban sem, mert ott vannak a hegyek”- mondta a BBC tudósítójának az elvált muzulmán asszony, aki német háziasszonyból remete lett Grúziában, ahol megtalálta a boldogságot a Kaukázus hegyei és pásztorai között.

Fotó: Pixabay.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez