Mégis túlélte a nyári bombázást a Hamász katonai parancsnoka?

A Hamász Oszama Bin Ládenje. Röviden így nevezik Mohamed al-Deifet, akit az izraeli hadsereg – erőt és energiát nem kímélve – többször megpróbált likvidálni. Tavaly nyáron elterjedt a halálhíre, de a Hamász politikai vezetője szerint Deif túlélte a támadást.

“Mohamed el-Deif életben van. Az izraelieknek nem sikerült végezniük vele, habár felesége és két gyereke életét vesztette a legutóbbi támadásukban. Már felépült sérüléseiből és kijelentette, hogy folytatja a harcot az izraeliek ellen” – jelentette ki egy interjúban Haled Mesál, a Hamasz politikai vezetője. Ugyanakkor hozzátette, hogy “Deif nem fog nyilvánosság elé állni, mert  katona és nem politikus”. Először sokan Mesál kijelentéseit félrevezetésnek vélték, de Deif neve és aláírása is szerepel abban a levélben, amelyet a Hamász vezetői Haszán Naszrallah sejknek, a Hezbollah vezetőjének írtak. Ebben Deif azt írta, hogy „minden fegyverrel a barbár módon viselkedő Izraelt kell célba venni”. Ezenfelül az al-Monitor szerint az izraeli oldalon történő viták és a hírszerzést érintő kritikák miatt több mint valószínű, hogy a parancsnok életben van.

Mohamed el-Deif az egyik legismertebb Hamász-vezető aki évek óta előkelő helyet foglal el az izraeli hadsereg és titkosszolgálatok által összeállított feketelistán. Ő a szervezet katonai szárnyának, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka is, számos merényletet és támadást hajtott végre izraeli katonai és civil célpontok ellen. Deif a híres “Alagút-doktrína” szülőatyja: mivel tisztában volt vele, hogy a Hamász közvetlenül nem tudja legyőzni az Izraeli Védelmi Erőket (IDF),  ezért “a föld alatt fognak harcolni, betörve az izraeli területekre”, ezzel megtörve a morált a másik oldalon. Neki tulajdonítják Kasszám-rakéták kifejlesztését és tömeges bevetését is.

2001 és 2014 között ötször próbáltak meg végezni vele, de eddig – igaz komoly sérülések árán – minden támadást túlélt. Az első támadásban, amit az izraeli légierő hajtott végre, elvesztette az egyik szemét, egy másikban pedig egyik végtagját. 2006-ban pokolgéppel akartak végezni vele az izraeli titkosszolgálatok. Bombát robbantottak abban az épületben, ahol éppen a Hamász vezetői tanácskoztak. A támadók úgy tudták, hogy  a megbeszélés az első emeleten lesz, de a másodikon volt.  A pokolgép felrobbanása után Deif sértetlenül hagyta el az épületet.

A tavaly nyárit Erős Szikla hadművelet idején Deif megölése szintén kiemelt feladatnak számított. Az izraeli hírszerzés pontos  beszámolókat kapott arról, hogy merre jár a terrorista és mit csinál. 2014.augusztus 19-én – miután több forrás megerősítette – lebombázták azt a házat, ahova Deif bement. Az izraeli légierő semmit nem bízott a véletlenre: két, darabonként majdnem egy tonnás bombával tette a földdel egyenlővé az épületet.

Egy izraeli katonai forrás arról beszélt, hogy “ebből soha nem jön ki élve”. Mivel sokáig nem hallottak róla, ezért már az izraeli hatóságok is azt feltétezték, hogy  Deif életét vesztette a bombázásban. A parancsnok lebombázott házáról számos felvétel készült és az izraeli médiumokban úgy mutogatták, mint egy nagyon fontos  (propagandisztikus) győzelmet a Hamász felett.

Deif háza a bombázás után. Senki sem hitte, hogy ezt túléli.
Deif háza a bombázás után. Senki sem hitte, hogy ezt túléli.

Ám nagyon úgy tűnik, hogy Deif túlélte a támadást. Lehet, hogy mégsem ő volt az épületben, de sokak szerint inkább egy “hátsó kijáraton” menekült el. Ez viszont újabb kérdéseket vet fel:hogyha tényleg így történt, akkor honnan tudott a közelgő támadásról? Mindenesetre Deif életben maradása mellett szól, hogy komoly viták alakultak ki az izraeli oldalon. Móse Jaalon védelmi miniszter ezen a héten azzal vádolta meg a Sin Bét belbiztonsági szolgálatot, hogy “nem működik együtt a többi hivatallal”, valamint “gyakran téves információkra hagyatkozik”. Ráadásul amiatt is bírálatok érkeztek, hogy ezzel csak növelték a Deif körüli mítoszt: a Hamász köreiben eddig is “elpusztíthatatlannak és örökös túlélőnek” tartották, egy újabb támadás után igencsak megnövekedhet a népszerűsége és befolyása szervezetben. Elemzők szerint igazából már az sem számít, hogy Deif valóban életben van, vagy nincs. Ő már szimbólum lett, aki mögé fel lehet sorakozni az Izrael elleni harcban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez