India miniszterelnöke: könyörögök, ne öljétek meg a női magzatokat!

Katasztrofális a nemek aránya az újszülöttek között Indiában: a szegényebb családok inkább az abortuszt választják, ha kiderül, hogy a várható gyermek lány. Narendra Modi Hariyana államban beszélt az asszonyokhoz, mert itt a legtöbb az ilyen abortusz Indiában.

Ha így megy tovább, akkor a fiúk milliói nem találnak majd maguknak párt.- hangsúlyozta India miniszterelnöke, aki kérve-kérte a családokat: ne öljék meg a magzatokat csak azért, mert nem akarnak lányokat. Indiában csak a fiúk viszik tovább a család nevét. A lányok, hogyha férjhez mennek, akkor az új családba kerülnek be, vagyis az öregedő szülők nem számolhatnak velük. Kínában ugyanilyen helyzet alakult ki az egyke rendszer miatt. Így a szegényebb tartományokban felborult a nemek aránya, ami komoly társadalmi feszültséget eredményez, és felgyorsítja a belső migrációt.
Az 1,3 milliárd lakosú Indiában nincs pontos felmérés arról, hogy hány női magzatot ölnek meg a szülők döntése alapján, de a The Lancet című egészségügyi szaklap becslése szerint az elmúlt 30 év során 12 millió lány nem született meg az országban. Ezért kérte most az asszonyokat könyörögve India miniszterelnöke, hogy változtassanak ezen, mert különben a fiaik nem kapnak majd feleséget.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez