Ha van okos génje, akkor tovább élhet és kisebb az esélye az Alzheimer kórra

Ezt állapították meg kutatók a san-franciscoi egyetemen, ahol 53 évesnél idősebb emberek agyát vizsgálták meg. Minden ötödik embernek van okos génje, és ez azt jelenti, hogy az agya tovább működik hatékonyan mint az átlag, illetve jobb a szív és vese működése is.

A Klotho gén előnyös tulajdonságairól eddig is tudtak a szakértők, de most San Franciscóban egy speciális okos gént találtak ezen belül, melynek aKL-VS a rövidítése. Az okos gén jelenléte igen előnyösen befolyásolja a hippocampus működését – ez az előagy egy része, melynek nagy szerepe van az új információk feldolgozásában és hatékony alkalmazásában. A kutatók 422 embert vizsgáltak meg – mind túl voltak az 53-ik életévükön, melyet az öregedés kezdetének tartanak. A megfigyelt emberek egyötöde rendelkezett az okos génnel, és ennek a kedvező hatása a gyakorlatok során egyértelműen megmutatkozott. Akinek volt ilyen okos génje, az gyorsabban és hatékonyabban dolgozta fel az új információkat, és azok alkalmazása is sokkal kisebb gondot okozott mint a többségnek, amely nem rendelkezett okos génnel.

Ez a felfedezés nagyon jelentős lehet az Alzheimer kór szempontjából, hiszen a betegség elsősorban a megismerő képesség drámai romlását eredményezi – hangsúlyozta a kutatás vezetője San Franciscóban.

Kipróbálták egereken is az okos gén hatását. Azt tapasztalták, hogy amelyik egér nagyobb adagot kap az okos gén kialakításához szükséges proteinből, az jobb életminőségre tehet szert, mert tovább élhet, a szíve és a veséje is jobban működik, a hippocampus pedig jóval hatékonyabb mint kevésbé szerencsés sorstársai esetében.
Lehet, hogy ez lenne a megoldás az emberek esetében is? Sajnos a jóból is megárt a sok. Ha valakinek két okos génje van, akkor a várható élettartama jelentősen lerövidülhet. Sőt, megnövekszik a stroke esélye. Ez pedig mindenképp rontja az agy funkcióinak működését. Az okos gén tehát jó, és akinek egy van belőle – ez az emberiség egyötöde lehet – az szerencsés. Akinek viszont kettő is jutott belőle – ilyen az emberiség mintegy 3%-a – az nem lehet túlságosan vidám, mert ebben az esetben sajnos visszájára fordulhatnak a kedvező folyamatok: rövidebb lehet a várható életkor, mert sem a szív sem a vese nem működik elég hatékonyan, az agy pedig könnyen lehet stroke áldozata.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez