Hivatalosan is halottnak nyilvánították az ayotzinapai diákokat

Mexikóban hivatalosan is halottnak nyilvánították az ayotzinapai tanárképző Igualában eltűnt 43 diákját, akiket még tavaly szeptember 26-án, a polgármester és a helyi rendőrség közreműködésével raboltak el, majd gyilkoltak meg egy drog-kartell tagjai.

Míg az eltűnt diákok hozzátartozói továbbra is a “Vivos los llevaron-vivos los queremos”, azaz “Élve vitték el őket, élve akarjuk vissza őket” jelszóval legutóbb éppen tegnap tüntettek Mexikóban, addig a hatóságok immár biztosak abban, hogy a diákokat megölték, majd holttestüket egy szemétdombon égették el gyilkosaik. A hivatalos verziót kategorikusan elutasítják azonban az áldozatok hozzátartozói, akik szerint a mexikói hatóságok elvarratlan szálakat hagyva, minél gyorsabban próbálnak pontot tenni az ügy végére.

Az Iguala környékén feltárt számtalan tömegsírban talált emberi maradványok DNS-vizsgálatát az Innsbrucki egyetem laborjában végezték, azonban az intézmény szakértői minden kétséget kizáróan csak egy áldozatot tudtak azonosítani.

Az esetet az áldozatok hozzátartozóinak megbízásából vizsgáló független csoportok – köztük az Argentin Igazságügyi Antropológusok – is arra hívják fel a figyelmet, hogy a mexikói hatóságok valójában nem rendelkeznek megfelelő bizonyítékokkal a 42 eltűnt diák sorsáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez