Lecserélik az elnök különgépét

Deborah Lee James, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának légierőért felelős vezetője bejelentette, hogy új magángépet kap az elnöki hivatal.

Az új Air Force One egy Boeing 747-8-as típus lesz. A gép bizonyos átalakítások után válik alkalmassá a feladat ellátására. Az elnököt szállító repülőgép az elnöki hivatal egyik leggyakrabban látható jelképe, ezért mind biztonsági, mind szimbolikus szempontból fontos szerepet tölt be. Biztonsági és kommunikációs felszereltségét tekintve gyakorlatilag egy alternatív Fehér Házként funkcionál.

A piacon lévő gépek közül ez az egyetlen típus, ami alkalmas a feladatra, és az Egyesült Államokban gyártják. Hasonló paraméterekkel (négy motor, széles géptörzs) rendelkezik a francia Airbus által gyártott A380-as is. A minisztérium viszont alapos vizsgálat után úgy döntött a piaci versenyt ebben az esetben nem veszik figyelembe, és közvetlenül a Boeingot bízzák meg a feladattal. A 747-8-as átalakítását, felszerelését szintén ők fogják végezni.

A jelenlegi különgép VC-25 típusú, és idősebb George Bush hivatalának idején vették használatba. A légierő szerint nagyon jól látta el a feladatát, de már kezdett elavulttá válni. A szükséges alkatrészeket egyre nehezebb beszerezni hozzá, és tovább tart a karbantartása is.

Az nem derült még ki mikortól használják az új Air Force One-t, de forgalomba állításától számítva körülbelül 30 éves üzemidőt jósolnak neki. Tehát Barack Obama után még több elnököt is szállítani fog.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez