A Budapesti Gettó himnusza szólt az orosz Dumában

A Magyarországon is jól ismert Joszif Kobzin Szenes Hanna Eli, Eli című szerzeményét énekelte ivritül az orosz Állami Dumában az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.

Az eredetileg táncdalénekes Kobzon a kormányzó Egységes Oroszország párt képviselőjeként a Duma kulturális bizottságának első elnökhelyetteseként nemcsak elénekelte, de beszélt is az Eli, Eli című dalról.

A Regnum.ru hírportál beszámolója szerint Kobzon emlékeztetett, hogy az Eli, Eli-t január 18-án az orosz Alekszandrov Kórus kétszer is előadta a Dohány utcai zsinagógában: „A katonazenekar – azokban a napokban, amikor az egész világ igyekszik megemlékezni az auschwitzi borzalmakról, katonai együttesünk fellép Európa legnagyobb zsinagógájában, ahol én is énekelhettem. Különböző dalok hangzottak el, de az egyiket önök nem ismerik, bár érdekes lehet, ez az ének a magyar, a budapesti gettóban született, a címe: Eli, Eli.” Majd ezután a helyszínen, a Duma pulpitusán is elénekelte a képviselőknek.

Az Eli, Eli-t (vagyis Én Istenem, Istenem) Szenes Hanna írta, akit a II. Világháború  hőseként tisztelnek. A brit Palesztinába kivándorolt pesti zsidó lány Szdot Jam kibucban élt, ott tanult meg héberül, és lett a leendő zsidó állam egyik legismertebb nemzeti költője. 1944-ben a brit hadsereg tisztjeként, fedett küldetésben tért vissza Magyarországra, hogy diverzáns akciókat szervezzen a német megszállók ellen, azonban hamar elfogták, és a nyilasok kivégezték.  Költeményei, dalai világszerte ismertek, az Eli, Eli az egyik legismertebb költeménye.

Kép: Joszif Kobzon és az Alekszandrov kórus (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez