Ninive 3 ezer éves falait robbantgatja az Iszlám Állam

A bibliában Ninive megsemmisítésével fenyegetett az Úr, amikor elküldte Jónást, hogy bírja jobb belátásra a város lakóit. Az ókori Ninivét, az Asszír Birodalom egykori fővárosát ma Moszulnak hívják. Falai akkor, a bibliai időkben megmenekültek. Most viszont nem.

 

“Halld az Egek Urának Istenének kemény szózatját, nagy Ninive, térj meg, vagy kénkövekkel ég föl ez a város s föld alá süllyed, negyven napra mához!” Babits Mihály: Jónás könyvében így beszél Ninive lalóihoz, miként azt az Úr meghagyta, Jónás. De akkor Isten mégsem pusztította el a várost.

Most viszont Moszul ősi falát az Iszlám Állam felrobbantotta. A terrorszervezet tavaly nyár óta tartja megszállás alatt Irak második legnagyobb városát. Azóta már sok történelmi emléket semmisített meg, de a pusztítás még ma is folyik – mondták szemtanúk az Irakról hírt adó Shafaq News portálnak. Tegnapra virradóra rommá vált a 3 ezer éves fal is: az Iszlám Állam fegyveresei nagymennyiségű robbanóanyagot használtak. Az ISIS az épületek és műtárgyak mellett egy sor régészeti helyszínt is tönkretett. Amit tavaly június óta művel Irak második legnagyobb városában, azt sokan tartják a kultúra és a világörökség elleni bűnténynek.

A mostani falrombolás hírét mindazonáltal nem erősítette meg az Iszlám Állam vagy Bagdad. Az ISIS mindazonáltal január elején már fenyegetőzött azzal, hogy elpusztítja a műemléket. A híres fal nemcsak Irakban, de az egész térségben az egyik legfontosabb történelmi emléknek számít. Ninive volt Krisztus előtt 700-ban a világ legnagyobb városa: 150 ezren lakták a történészek szerint. Jóllehet az egykori asszír fővárosnak mára csak a romjai maradtak, a 12 kilométeres téglafal, amely körbevette, jórészt érintetlenül állt. Mostanáig.

Az asszírok Irak őslakóinak tekintik magukat, Krisztus előtt 4750-ig visszanyúló, dokumentált történelemmel. Ma az ország keresztény népességének 95 százalékát teszik ki – írja a Daily Mail. Közülük  200 ezernek el kellett menekülnie a Ninivei síkságról, amikor azt tavaly júniusban elfoglalták a dzsihadisták.

De nem csak falak tűntek el szerdára virradóra, hanem emberek is: olyanok, akiket azzal vádolt meg az ISIS, hogy együttműködnek az ellene harcoló kurd Pesmerga erőkkel. Előzőleg az iraki miniszterelnök helyettese számolt be arrók, hogy vannak a rendőrségnek és a hadseregnek informátorai a megszállt Moszulban.  

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez