Váratlanul rosszul lett a dél-szudáni elnök

Salva Kiir dél-szudáni elnököt azonnal kórházba kellett szállítani. Állapotáról nem érkeztek hírek és azt sem tudni, hogy mi a baja.

A dél-szudáni elnök az etióp fővárosban folytatott béketárgyalásokat Riek Machar lázadó vezérel, hogy megoldást találjanak a 2013 óta tartó polgárháború mielőbbi lezárására. A 63 éves politikus azonban a találkozó után váratlanul rosszul lett és azonnal kórházba kellett szállítani. Jelenleg az etióp fővárosban kezelik. Az egészségi állapotáról  hírzárlatot rendeltek el az etióp hatóságok és a dél-szudáni kormány. Egy neve elhallgatását kérő dél-szudáni tisztviselő a BBC-nek csupán annyit mondott, hogy Kiir elnök orra hirtelen vérezni kezdett, ezután került kórházba.

Kiir elnök a lehető legrosszabb időpontban került kórházba, mivel a mai napon folytatódtak volna a béketárgyalások Addisz Abebában. A mai ülést Hailemariam Desalegn etióp miniszterelnök vezette volna és a találkozóra elutaztak a Kelet-afrikai Fejlesztési Közösség (IGAD) tagországának vezetői is, köztük Yoweri Museveni ugandai elnök is. Az IGAD korábban jelezte, hogy fogytán a türelmük és arra szólították fel Salve Kiir elnököt és Reick Machar lázadó vezért, hogy hozzanak létre egy egység kormányt a választások megrendezéséig. A szemben álló felek azonban nem tudnak megállapodni a hatalomelosztásról és annak feltételiről. Jelenleg tűzszüneti megállapodás van érvényben Dél-Szudánban, de ezt mind a két fél rendszeresen megsérti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez