Azerbajdzsán: Könyvbemutató

Egyre könnyebben juthat el az utazó Magyarországról Azerbajdzsánba, és valóban egyre többen látogatják meg hazánkból a kaukázusi országot. A szélesedő lehetőségek és a növekvő érdeklődés okán jelentette meg 2011-es azerbajdzsáni útikönyvének átdolgozott, kibővített változatát Obrusánszky Borbála.

A sepsiszentgyörgyi Táltos Kiadó gondozásában most megjelent útikönyvet a Gellért szállóban mutatták be a nagyközönségnek. A jelenlévő Vilajat Gulijev, azeri és Sakir Fakili, török nagykövetek köszöntői után a szerző szólt pár mondatban, aki azerbajdzsáni élményei ismertetése után a magyar és az azeri történelem kapcsolódási pontjait is felvázolta.

A több szkíta-hun-magyar rokonságról szóló könyvet író kelet-kutató Obrusánszky Borbála után az Azerbajdzsán társszerzője, Ceyhun Alakbarov beszélt az ország modernkori történetéről. Majd utána többek között Fresli Mihály, a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatója méltatta a magyar-azeri gazdasági kapcsolatokat.

Maga a könyv két nagyobb részre oszlik. Az első száz oldal röviden ismerteti az ország nemzeti ünnepeit, jelképeit, vallását, néprajzát, a hagyományos művészeti ágazatait, a természeti környezetét, a történelmét és a jelenleg ambicionált gazdasági programokat. Az utazó számára konkrétabb segítséget nyújtó második rész olyan azerbajdzsáni túrákat ír le, mint Baku és környéke, az északi várak, a Selyemút mentén, a nyugati városok, stb. Az általános információk és az úti szótár után néhány oldalas képgyűjtemény zárja a kötetet.

Kép: Baku (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez