Egymilliárd dollár politikai lobbira

Charles és David Koch vagyonát egyenként 34 milliárd dollárra becsülik. Charles Koch vezeti a Koch Industries-t, egy a vegyiparban és a kőolajiparban megkerülhetetlen vállalatcsoportot. A testvéreknek jól körülhatárolható politikai nézeteik vannak: mindent megtesznek a republikánusok győzelméért.

Megtettek már mindent a 2012-es elnökválasztás alkalmával is. Harry Reid demokrata szenátor azzal vádolta meg a testvérpárt, hogy különböző szociális alapítványok mögé bújva mintegy négyszázmillió dollárt költöttek a republikánusok kampányára. A szabályokat kijátszva számos jótékonysági szervezetet hoztak létre csak és kizárólag annak érdekében, hogy a politikába szánt pénzügyi tranzakciókat elrejtsék a hatóságok elől.

A közvélemény már egyenesen úgy kezdett róluk beszélni, mint akik nyíltan meg akarják venni a washingtoni döntéshozókat, ezáltal direkt beleszólást szervezve a politikai ügyek alakításába. Az általuk adományozott négyszázmillió dollár nagyjából akkor összeg, mint amennyit a szakszervezetek hagyományosan országosan a demokrata pártnak adnak. A Fehér Ház pont az ilyen esetek miatt akarja a támogatói lehetőségeket a jelenleginél jobban szabályozni. Az átláthatóság és elszámoltathatóság az egyik legfontosabb szempont a politikai kampányok területén.

A testvérek által működtetett politikai hálózat a mostani hírek szerint egy minden eddiginél hatalmasabb összeget tervez a 2016-os kampányba fektetni. Céljaik érdekében nem sajnálnak 889 millió dollárt elkölteni a politika és a lobbi világában, természetesen a demokrata párt vereségére játszva. Hírek szerint cserébe a Koch testvérek azt várják a döntéshozóktól, hogy csökkentsék a nyereségek utáni adókat, valamint könnyítsék a környezetvédelmi előírásokat.

Az eljárásuk most is a 2012-es megoldásokat követi. Továbbra is az amerikai jólétet szem előtt tartó alapítványokon keresztül öntik a politikába a pénzt, valamint nonprofit és szociális céllal megalakított csoportokat használnak fel a támogatások becsatornázására.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez