“Jöhet a Coca-Cola és a Mc’Donald’s Kubába!

A szinte szentségtörésnek is beillő fenti kijelentés már csak azért is igen erős, mert e mondat a Kubai Forradalom szakállas vezérének fia, Alex Castro szájából hangzott el. Az ifjabb Castro az América Tevének adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy “jöhet a Coca-Cola Kubába, ez a kubaiakat nem nagyon izgatja”.

Az América Tevé riporterei némileg rosszindulatú poénkodással konferálták az Alex Castróval készült interjút, amelyben Fidel nyolc fiának egyike arról beszél, hogy a Kuba nem csinálna ügyet abból, ha a kapitalizmus olyan emblematikus nagyvállalatai mint a Coca-Cola vagy a Mc’Donald’s megvetnék a lábukat a szigeten. Alex Castro szó szerint úgy fogalmazott, hogy Kubában jelenleg, ha tetszik, a szocializmus “upgrade-je”, azaz frissítése zajlik, ami azonban korántsem jelenti azt, hogy a szigetország lakói lemondanának a szocialista eszmékről.

Fidel fia az édesapja egészségi állapota körüli találgatásokra reagálva azt is elmondta, hogy az idős forradalmár köszöni jól van, naponta moringából, egy Indiában őshonos, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag növényből készült teát fogyaszt.

Fidel Castro egyébként a múlt héten reagált első ízben Havanna és Washington közeledésére, egy a Granma hasábjain is publikált levélben, amelyben megerősíti, hogy nem ellenzi a két ország kapcsolatainak rendezését, ám hangsúlyozza, hogy továbbra sem bízik az észak-amerikai politikusokban, ennek megfelelően személyesen sem tárgyalt az USA döntéshozóival.

 

Fotó: Amit eddig Coca Cola helyett lehetett Kubában kapni – wikimedia commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez