Gyermekkori élmények is hatnak a szív egészségére

Az American Heart Association folyóiratában megjelent kutatás szerint a kevesebb konfliktust és egyéb kedvezőtlen pszichoszociális élményt tapasztaló gyerekeknél kisebb a kockázata a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának felnőttkorban.

Ennek fényében a családi háttér és a környezet, amelyben a gyerek felnő kulcsfontosságúnak számít. Ideális esetben ez biztos pénzügyi hátteret, egészséges életmódot és stabil érzelmi világot jelent. Szintén fontos az önfegyelem kialakulása fiatalkorban, mert az agresszív, indulatos viselkedés erősen negatív pszichoszociális tényezőnek számít.

A fenti hatások és a szív-és érrendszer egészsége közötti kapcsolatot igazoló kísérletben az American Heart Association indexét használták finn kutatók. Ez 7 paramétert tartalmaz: aktív életmód, kedvező koleszterinszint, egészséges táplálkozás, megfelelő vérnyomás, súlykontroll, kielégítő vércukorszint és dohányzásmentes életmód. Az eredmények azt mutatták, hogy akik a lehető legkedvezőbb gyerekkori háttérrel rendelkeznek több mint 10%-kal valószínűbb, hogy felnőttkorukra nem lesznek elhízva, nem fognak dohányozni és normális lesz a vércukorszintjük.

A kísérletben 3577 18 év alatti gyereket vizsgáltak meg, és osztályozták őket családi hátterükhöz és életvitelükhöz kapcsolód kategóriák szerint. A szív- és érrendszeri állapotukat a fenti index szerint 27 évvel később értékelték, és vonták le a konklúziókat.

A tanulmány elkészítésében résztvevő egyik kutató szerint világosan látszik, hogy a gyerekneveléssel kapcsolatos döntéseknek, egészségügyi szempontból hosszú távú hatásai vannak. Az ideális környezetből fakadó előnyök világosan megmutatkoznak felnőttkorban. Az egészséges életre nevelés egyben jó befektetés is, mert feltételezi, hogy idősebb korban kevesebbet kell majd áldozni egészségügyi kiadásokra.

Fotó: Europress/Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez