Gorbacsov: a hidegháborúnál is rosszabb jöhet, ha így megy tovább

A Szovjetunió egykori reformista vezetője, aki igen jó kapcsolatokat ápolt annak idején Bush amerikai elnökkel, most egyértelműen az USA-t hibáztatja azért, hogy idáig fajultak a dolgok.

Az amerikaiaknak elment az eszük? Teljesen eltévedtek az őserdőben és magukkal rántanak másokat is: minket és az Európai uniót is – nyilatkozta Mihail Szergejevics Gorbacsov, aki 1985 és 91 között vezette a nagy Szovjetuniót. A baj az, hogy Németország túlságosan függ az Egyesült Államoktól – fejtegette az egykor nagy hatalmú politikus, aki uralma idején a nyugati világ kedvence volt. Elsőként Margarete Thatcher, brit miniszterelnök jelentette ki róla, hogy ezzel az emberrel lehet tárgyalni, később Bush amerikai elnökkel megállapodtak arról, hogy Moszkva feladja kelet-európai birodalmát. Így új helyzet alakult ki a világban, ahol az USA egyedül maradt mint világhatalom.
Ukrajna miatt a végsőkig kiéleződött a helyzet. Új hidegháborús szituáció alakult ki, és ez akár forró háború is lehet – hangsúlyozta Mihail Gorbacsov, aki az egész konfliktusért az Egyesült Államok világhatalmi törekvéseit hibáztatta. Az oroszok 30%-a máris úgy véli, hogy itt az új hidegháború – számol be egy közvélemény-kutató intézet legfrissebb adatait idézve a Russia Today televízió honlapja.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 14 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez