Mianmar: szabad a muszlimok vezetője

Fontos előrelépés Dr. Tun Aung szabadon bocsátása, akit azért börtönöztek be, mert erőszakos cselekményeket próbált meg békés eszközökkel megakadályozni, de a mianmari hatóságoknak több tucatnyi lelkiismereti foglyot szabadon kell engedniük – jelentette ki az Amnesty International.

Dr. Tun Aung orvost és muszlim közösségi vezetőt tegnapelőtt engedték szabadon. Először 2012-ben került börtönbe, miután megpróbálta a tömeget lecsillapítani egy zavargás során, amely a buddhisták és a rohingya muzulmánok között tört ki Rakhine államban, Nyugat-Mianmarban. Különféle koholt vádak alapján összesen 17 év börtönre ítélték.
„Üdvözlendő lépés a hatóságok részéről, és nagyon örülünk, hogy Dr. Tun Aung végre újra szabad, és visszatérhet a családjához. Szabadon bocsátása bátorítani fog mindenkit, aki akár mianmariként akár külföldiként harcolt a szabadságáért” – hangsúlyozta Rupert Abbott, az Amnesty International délkelet ázsiai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó kutatási igazgatója. „Azonban soha nem lett volna szabad bebörtönözni – az ellene felhozott vádak teljesen megalapozatlanok, a tágyalások pedig nevetséges voltak.”
„Fennáll a veszélye, hogy Dr. Tun Aungot újra letartóztatják és bebörtönzik, mivel csak feltételesen helyezték szabadlábra. A mianmari hatóságoknak minden rá vonatkozó korlátozást fel kell oldaniuk, és biztosítaniuk kell, hogy a letartóztatás és elítélés veszélye nélkül szabadon folytathassa emberi jogi tevékenységét”.
„Dr. Tun Aung szabadon bocsátása ellenére még mindig több tucatnyi lelkiismereti fogoly van börtönben Mianmarban – mindannyiukat azonnal és feltétel nélkül szabadon kell engedni.”
A haláleseteket követelő erőszak a rohingya és buddhista közösségek között 2012 nyarán tört ki, és azóta elszórtan folytatódott. Annak ellenére, hogy megbízható tanúvallomások állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a biztonsági erők is részt vettek az erőszakos cselekményekben, illetve engedték, hogy a megmozdulások elfajuljanak, eddig még egyetlen hatósági szereplőt nem vontak felelősségre.
„Míg Dr. Tun Aung a börtönben sínylődött, addig és azóta is szabadok voltak mindazok, akik felelősek az erőszakért, amit az aktivista próbált megakadályozni. A hatóságoknak azzal kellene törődniük, hogy a valódi elkövetőket állítsák az igazságszolgáltatás elé, ne pedig azokat juttassák börtönbe, akik megpróbálnak tenni az erőszak ellen” – hangsúlyozta Rupert Abbott.
2012 októberében az Amnesty International Dr. Tun Aungot lelkiismereti fogolynak nyilvánította. 2013 decemberében ügye az évente megrendezésre kerülő Levélíró Maraton egyik esete lett, amikor is világszerte milliók írnak leveleket olyan emberek és közösségek ügyében, akiknek sérülnek az emberi jogai. A mianmari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság az Amnesty Internationalnek küldött levelében megerősítette, hogy az emberi jogi szervezet tagjai által küldött leveleknek köszönhetően vizsgálták meg alaposabban Dr. Tun Aung ügyét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez