Több mint hétszáz “boszorkányt” öltek meg Tanzániában egy év alatt

Bozótvágó késsel vágták darabokra őket. Úgy, mintha egy állatot vagy halat trancsiroztak volna fel – számol be a HelpAge nemkormányzati szervezet videóján az egyik boszorkány lánya. A szervezet munkatársa elmondja: sokszor pénz áll a gyilkosságok hátterében.

 

Hogyan lesz valaki boszorkány Tanzániában? Például úgy, hogy egy állat megöl egy gyereket. Vagy betegség végez egy gyerekkel. Esetleg albínónak születik valaki. Abban a pillanatban a falu bűnbakot keres, és általában egy öregasszonyban találja meg, bár az albínók közül már a fiatalokat is boszorkánynak tekintik. Különösen az egyedül élő öregasszonyokat nyilvánítják szívesen boszorkánynak, mert nincs, aki megvédje őket. Azok az öregasszonyok különösen nagy veszélynek vannak kitéve, akiknek van egy kis birtokuk vagy néhány értékesebb állatuk. Ilyenkor valaki feltüzeli a falut, mondván, hogy az illető boszorkány. A szerencsétlen öregasszonyt feldarabolják, majd a vádat először megfogalmazó család szépen elveszi a földjét vagy állatait, mondván: a falu nekik köszönheti, hogy megszabadult a rontástól.

Mit tesz a kormányzat? Nemrég törvényt hozott a parlament a boszorkánymesterek ellen, akik felizgatják a falut, és gyilkosságra ösztönzik a lakókat. Próbálják külön falvakba összegyűjteni az albinókat, hogy így megvédjék őket a boszorkányság vádjától és a szörnyű haláltól. De a bíróságok általában igen elnézőek azok iránt, akik boszorkányokat ölnek. A videón megszólal egy fiatal nő, akit elkezdtek feldarabolni, de a gyilkosok megriadtak, és elszaladtak anélkül, hogy végeztek volna vele. A nő két hónapig volt kórházban, és ma is rémálmok gyötrik. A gyilkosok, akik félbehagyták rémes tettüket, azóta is szabadlábon vannak Tanzániában, ahol több mint hétszáz embert öltek meg boszorkányság miatt egyetlen év alatt.

Fotó: Boszorkánysággal megvádolt tanzániai asszony a háza ajtajában. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez