Munkanélküliségtől, éhségtől és atomháborútól fél az átlagos orosz

A moszkvai VTsIOM közvélemény-kutató intézet az oroszok félelmeiről készített felmérést. Kimutatta, hogy kétszer annyian tartanak egy esetleges atomháborútól, mint két évvel ezelőtt.

A felmérésben öt olyan dolgot jelölhettek meg a megkérdezettek, amitől a mindennapok folyamán félnek. Az első ezek közül 31 százalékkal a gyermekük jövője volt, ezt követte 26 százalékkal a szegénység, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán pedig a munkahely elvesztésétől való félelem állt.

A héten közzétett közvélemény-kutatás eredményei rámutatnak arra, milyen változások mentek végbe Moszkva és a Nyugat konfliktusának kiéleződése óta az “orosz lélekben.” A kelet-ukrajnai válság és az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók hatására ugyanis egyre több orosz tart egy nukleáris támadással is járó háborútól, illetve az éhínségtől.

Míg két évvel ezelőtt, tehát még az ukrajnai válság kialakulása előtt az előbbiek aránya 8 százalék volt, mára 17 százalékra nőtt. Az éhezéstől rettegők aránya pedig szinte megháromszorozódott ezen időszak alatt: 4-ről 11 százalékra. Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár is hangoztatta nemrégiben, hogy véleménye szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Oroszország és a Nyugat fegyveres konfliktusba bonyolódik, melyben atomfegyvereket is használhatnak a felek.

A VTsIOM felmérése szerint csupán a válaszadók 2 százaléka tart egy sztálini típusú diktatúrától, ami a kutatás elemzői szerint a politikai rendszerbe vetett bizalmat bizonyítja.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez