Hibás bombakeresők ellen fogtak össze az iraki katonák

2007-ben az iraki belügyminisztérium 7000 darab ADE651 bombakeresőt rendelt egy brit üzletembertől. Sajnos, több kárt csinált, mint hasznot: a detektorok hibás működése miatt több százan vesztették életüket a különböző pokolgépes merényletekben.

Az iraki katonai ellenőrzőpontokon a napi rutin része a járművek és az emberek átvizsgálása, amihez bombakereső berendezéseket használnak a katonák. Azonban nem egyszer előfordult, hogy a szigorú és teljes átvilágítás ellenére felrobbant az a jármű, amit már átnéztek. A rejtett pokolgépek elsősorban nem az iraki hatóságok alkalmatlansága és figyelmetlensége miatt szivárogtak át az ellenőrzéseken: egyszerűen nem működtek megfelelően a bombadetektorok, vagyis az irakiak által használt ADE651-ek.

Az iraki Alsumaria tévécsatorna még a tavalyi év utolsó napján mutatott be egy riportot, amelyben beszámolt arról, hogy hány áldozat írható a rossz észlelőegységek számlájára. Az ADE651 készülékek antennája nem volt képes kiszűrni a robbanószereket, miközben olyan tárgyaknál adott hamis jelzést, mint a háztartási szerek, parfümök és fogtömések. Emiatt egy idő után a hatóságok már olyan kérdéseket tettek fel az ellenőrző ponton áthaladó embereknek, hogy voltak-e fogorvosnál, vagy fújtak-e parfümöt magukra. Ha igenlő választ kaptak, akkor kutyákkal vagy személyesen ellenőrizték, hogy nincs-e náluk robbanószer.

2013-ban James McCormickot, a bombakeresőket árusító brit üzletembert tíz év börtönre ítélte egy brit bíróság. Nemcsak Irakban, hanem több afrikai és ázsiai országban is hamis és nem megfelelően működő eszközöket adott el. A brit hatóságok a cégét felszámolták, és egy vizsgálat kiderítette, hogy az ott összerakott és épített eszközök majdnem háromnegyede használhatatlan.

Ugyanakkor az előző, Núri al-Máliki vezette iraki kormány is felelősségre vonható az iraki hadseregben lévő rossz eszközök miatt. Már 2010-ben a hatóságok elkészítették az első olyan jelentést, amely a hibás ADE651-ről szólt, de ennek ellenére Bagdad továbbra is rendelt belőlük. Ráadásul maga a belügyminiszter, Dzsavad Bolani is arról beszélt, hogy a berendezések kifogástalanul működnek. Az iraki hadsereget és politikai vezetést behálózó korrupció miatt amúgy sem lehetett megakadályozni az eszközök behozatalát, mivel ebből katonatisztek és hivatalnokok is sokat profitáltak.

Azonban egy idő után a katonáknak kezdett elegük lenni abból, hogy a kormány nem akarja lecserélni a hibás eszközöket. Facebook-csoportokat alakítottak, nyilvánosan tiltakoztak a sajtóban, és előfordult, hogy nem vizsgálták át hivatalnokok és képviselők járműveit. A fő céljuk az volt, hogy lecseréljék az ADE651 detektorokat, s úgy tűnik, hogy erőfeszítéseiket siker koronázta: Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök már tavaly elismerte, hogy azok az eszközök használhatatlanok, és Bagdad pályázatot írt ki újak beszerzésére.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez