Bachelet belenyúl az abortusz nevű darázsfészekbe

Chile a dél-amerikai kontinens egyik legfejlettebb országa továbbra sem tud túljutni az abortusz engedélyezésének a kérdésén.

 

Michaelle Bachelet elnökasszony darázsfészekbe nyúl, akárhányszor megemlíti ezt a kérdést: a lakosság többsége kiáll a születésszabályozás mellett, elítéli a terhességmegszakítás miatt bíróság elé citálását nőket, ugyanakkor ha az abortusz engedélyezését kell megszavazni, nemet mond. A hét végén a chilei parlament elé került – sokadszorra – Bachelet  kormányának újabb javaslata, amely kimondja: meg kell szüntetni a terhességmegszakítás kriminalizálását.

Chilében évente nők tízezrei végeztetik el a műtétet illegális körülmények között, amellyel súlyosan kockáztatják saját életüket. Mivel a beavatkozás törvényellenes, és ennek következtében drága is, sokan egészen egyszerű módon jutnak csak hozzá nem kívánt terhességük megszakításához. Nem készülnek hivatalos statisztikák a halálos kimenetelű beavatkozásokról, de számukat szintén ezrekben mérik.

Chilében rendkívül erős a katolikus egyház befolyása, amit az is mutat, hogy Chile a világ hét olyan országának egyike, amely minden körülmények között ellenzi az abortuszt. A műtét elvégeztetése öt év börtönt von maga után, ha kiderül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez