Tony Abbott védekezésre kényszerül

Az ausztrál miniszterelnök hétfői beszédében elismerte, hogy a közelmúltban több népszerűtlen intézkedést is hozott a kormány, és mindent megtesz, hogy ezt elkerüljék a jövőben. Ennek érdekében sokkal több konzultációt ígért a kabinet és a törvényhozás között.

Ausztrália vezetésére rájár a rúd. Az utóbbi idők népszerűtlen intézkedései súlyos vezetői válságot idéztek elő. A kormányfő saját minisztereivel is többször ellentmondásba került bizonyos ügyekben. Ilyen volt Fülöp herceg jutalmazása lovagi címmel, ami nagy felháborodást keltett az országban. A bizalomvesztés eredményeként a múlt héten nagy pofonba szaladt bele a kormánypárt a queenslandi állami választásokon.

Abbott mindenkit biztosított róla, hogy tisztában van a negatívumokkal, és a továbbiakban sokkal összehangoltabb vezetést ígért. Elutasított minden olyan hangot, mely szerint belső ellenzéke alakult ki, és hamarosan leválthatják a koalíciós kormány éléről. Szerinte az ilyen kaotikus állapotokat az embereknek már meg kellett tapasztalniuk az előző, munkáspárti kormány idején, de náluk nem fog előfordulni ilyesmi.

A kormányfő nyilatkozott az egyes kényes témákról is:

  • A lovagi címmel kapcsolatban elmondta, hogy a jövőben nem ő személyesen fogja eldönteni, ki kapja az elismerést.
  • Újabb megszorító intézkedéseket nem helyezett kilátásba. Szerinte az ország túl van a nehezén, és a következő költségvetésben már nem szükséges a háztartások további terhelése.
  • Adóreformot ígért, mely a kisvállalkozások terheit fogja csökkenteni.
  • Nem forszírozza viszont a szülési szabadsághoz kapcsolódó juttatások kibővítését. Ez a csomag 6 hónapig teljes fizetést biztosított volna a nőknek, 100 000 dolláros értékig. A megvalósítása irreálisan nagy mértékben terhelte volna meg az államkasszát, amit Abbott is elismert.

A közvélemény-kutatások szerint az Abbott-kormány népszerűsége zuhan. A koalíció vezetői eddig kiálltak a kormányfő mellett, aki változásokat ígér, hogy visszaszerezze a szavazók bizalmát. A kérdés, hogy nem jön-e túl későn a változás, és elég lesz-e arra, hogy stabilizálja a vezetésbe vetett bizalmat.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez