Családi óra okostelefon helyett

Sok szülő úgy próbálja meg nyugton tartani 30 hónapnál fiatalabb gyermekét, hogy okostelefont vagy táblagépet ad a kezébe. A gyerek lehet, hogy elvan ezzel, de nem érti, amit lát, és nem alakul ki benne az empátia – állapította meg a bostoni egyetem kutatócsoportja.

A televízióról és a videóról már régen kimutatták, hogy ártanak a kicsiknek, mert azok 30 hónapos koruk előtt nem tudják feldolgozni, amit látnak. De mi a helyzet az interaktív eszközökkel, melyeket sokan a kicsik kezébe adnak? A gyerekek döntő többségének az agya nem tudja feldolgozni azt, amit lát. Nem tudja logikai rendszerbe foglalni a dolgokat, és a fejében nagy zűrzavar keletkezik. Nem alakul ki nála az emberi interaktív kapcsolat modellje. Ez pedig a későbbi életében nagyon hiányozhat. Éppen ezért a bostoni kutatók azt javasolják: ha valakinek 30 hónaposnál fiatalabb gyereke van, akkor tartson minden nap egy “családi órát”. Ilyenkor se televízió, se videó, se okostelefon, se táblagép! Csakis emberi beszélgetés. Ennek során a gyerek sokkal többet tanul, mintha az okostelefonnal játszana.

Még az olyan speciális gyerekprogramok is, mint a Szezám utca, csak idősebb korban hasznosak: négyéves kor után válnak az átlagos gyerek számára érthetővé, korábban nem. Nem lesz tehát attól valaki csodagyerek, ha korán okostelefont adnak a kezébe. Persze, egyelőre még több a kérdésünk, mint a válaszunk – vallotta be őszintén a bostoni kutatócsoport vezetője. Aki azért azt tanácsolja a szülőknek: inkább személyes kommunikációra törekedjenek 30 hónaposnál fiatalabb gyermekükkel, minthogy okostelefont vagy táblagépet nyomjanak a kezébe.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez