Mától embereken próbálják ki az Ebola elleni vakcinát

Ma kezdődik az egyik Ebola elleni vakcina első széleskörű kísérlete Libériában – tájékoztatott a BBC.

A betegség megelőzésére alkalmas, legyöngített kórokozókat tartalmazó készítményt szigorúan titkos körülmények között őrzik a nyugat-afrikai országban. A tudósok 30.000 önkéntes immunizálását tervezik, köztük számos olyan egészségügyi dolgozóét, akik közvetlenül érintkeznek az Ebolával.

Már több mint 8.500 halálos áldozatot követelt a járvány, főként Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A hivatalosan bejelentett esetek már a 21.000-et is meghaladták, és csak Libériában eddig 3.600-an vesztették életüket.

A ma kezdődő kísérlet során először 12 önkéntesnek adják be a vakcinát, remélve, hogy a szervezetük megfelelő választ ad arra, vagyis immunválasszal reagál. Egyelőre azonban nem világos, hogy vajon valódi védelmet nyújt-e a szer a kór ellen.

Biztonságban vannak az önkéntesek – tájékoztatta az egyik tudós, Stephen Kennedy a BBC-t. „Nincs veszély, mert a  Zaire vírustörzset tettük a vakcinába. Ez egy gyenge törzs, amely nem tud és nem is fog Ebolát okozni” – hárította el a kételyeket a libériai kutató.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez