Kiderült Madonna kondijának titka

Napi két óra Astanga jóga – erre esküszik a pop nagyasszonya. Sőt, már más sztárok is tanultak tőle, például Gwyneth Paltrow és Ralph Fiennes. A módszer azonban kezdőknek nem ajánlott, mert nagyon megterheli a szervezetet.

Az Astanga jógával 300 kalóriát lehet fogyni fél óra alatt – állítja az American Journal of Lifestyle Medicine. Sokszor erőjógának is nevezik, mert a különböző pozitúrák között igen gyors mozgást követel. Ennek következtében mindenki alaposan megizzad, ha szabályosan végrehajtja Pattabhi Jois jógamester utasításait.

Az indiai mester 93 évesen hunyt el, és az utolsó percekig remek formában volt. Nap pozitúráknak nevezte el a különböző helyzeteket, melyeket aztán a profik igen gyorsan képesek változtatni, jelentős súlyt adva le ezzel.

De nem csak így érik el azt, hogy ne legyen pocakjuk. A kutatók megállapították, hogy az önmagukat túlságosan súlyosnak tartók gyakran magától a gondolattól depressziósak. Szervezetük pedig ilyenkor kortizol hormont, azaz stresszhormont termel nagy mennyiségben. Éhségérzet támad, védekezvén a stressz ellen, miközben valójában nincs szükség táplálékra. Az eredmény: az illető túleszi magát. A jóga a táplálék mennyiségének csökkentésében is segít, hiszen aki rendszeresen jógázik, az odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik vagy iszik.

Van egy másik jóga iskola is, mely legalább ilyen eredményes, ha valaki fogyni akar. Ez a Bikram jóga. A lényege az, hogy 40 fokos hőségben kell a gyakorlatokat végezni. Ha a természetben nincs ilyen, akkor fel kell fűteni a fitnesztermet. Itt is alaposan izzadnak a jóga gyakorlatok során, és rengeteget leadnak a súlyukból. Ezt a jógát persze csak annak ajánlják, akinek nincs semmilyen problémája a szívével, mert a 40 fokos hőségben végrehajtott gyakorlatok alaposan megviselik az egész keringési rendszert.

Az a jó a jógában, hogy sokféle iskola van belőle, mindenki talál magának megfelelőt. A Hatha jóga például nyugodtan ajánlható kezdőknek, mert nem olyan dinamikus, mint az Astanga, és nem kell 40 fokra felfűteni a termet, mint a Bikram jóga esetében. Madonna az élő példája annak, hogy az intenzív jóga milyen sikeres a fitnesz terén: a sztár 1958-ban született, és fiatalabb korában bőven fogyasztott alkoholt és kábítószert. Ma mégis úgy mozog a színpadon, mintha nem is 57 éves lenne.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez