Kanada kiterjeszti a terrorellenes jogszabályait

Stephen Harper miniszterelnök azt javasolja, hogy alkossanak jogszabályokat a Kanadát ért terrortámadások ellen. Javaslata szerint úgy kell kibővíteni a jogi környezetet, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az ellenséges kémhálózatok kanadai tevékenysége ellen is.

A törvényi lehetőségek megváltoztatása azután merült fel a döntéshozókban, mikor két támadás is érte az országot két nap különbséggel. Az új intézkedések értelmében büntetni lehetne az ország elleni támadásra való felhívást, amibe bele kell érteni az online tevékenységet is.

„Az országunk nem engedheti meg azt többet, hogy egyesek az emberek például a repülőterek biztonságával játszadoznak. A vicces szánt bombafenyegetéseket nem toleráljuk többet. Keményen megbüntetjük, aki az országunk ellen szervezkedik akár valós, akár elképzelt fenyegetésekkel. Mindenkinek szembe kell nézni a törvény erejével ezentúl.”

Az új intézkedések értelmében a büntetés felső határa öt év lesz.

A Brit Columbiai Civil Jogi Egyesület komolyan kritizálta a készülő törvényjavaslatot. Felszólították a kormányt, hogy álljon el a törvény előkészítésétől, mert annak eredményeképpen nem lesznek a kanadai állampolgárok nagyobb biztonságban. Michael Vonn az Egyesület elnöke elmondta, hogy „Kevésbé leszünk szabadok, kevésbé leszünk demokratikusak, nem lehetünk biztosak abban, hogy kit is kell megfigyelni, és komolya alkotmányos aggályokat is felvet a javaslat”.

A javaslat azt is tartalmazza, hogy akit terrorcselekménnyel vádolnak, azt vádemelés nélkül is fogva lehet tartani hét napig. El lehet majd távolítani az internetről is azokat az anyagokat, amik a terrort népszerűsítik, vagy konkrét felhívásokat tartalmaznak, és az előzetes utazási foglalásokat is törölheti a kanadai kémelhárítás a leendő törvény értelmében.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez