Bomba robbant a nigériai elnök kampányrendezvényénél

Igencsak mozgalmas választásoknak néz elé Nigéria: elemzők szerint a katonai uralom 1999-es befejeződése óta a mostani voksoláson várható az legszorosabb verseny. A feszült légkört jelzi, hogy alig két héttel a választások előtt egy bombamerényletet hajtottak végre az egyik elnökjelölt kampányrendezvények helyszínén.

Egy ember meghalt, tizennyolc pedig megsérült, amikor autóba rejtett pokolgép robbant fel az észak-nigériai Gombe városának stadionja mellett. Percekkel korábban Goodluck Jonathan elnök az épületben tartott kampányrendezvényt. “A hatalmas tömegben pánikot keltettek az események, és az emberek egy második támadástól tartva fejvesztve próbáltak elmenekülni a helyszínről” – számolt be a merényletről egy szemtanú, aki szerint öt perc telt el az elnök távozása óta,amikor működésbe lépett a robbanószerkezet.

A merénylet után zavargásokról számoltak be a helyi tudósítók. Dühös fiatalok százai vonultak ki az utcára, törtek-zúztak, valamint összecsaptak a hatóságokkal. Sokan Goodluck Joanthan elnököt tették felelőssé a merényletért, sőt voltak olyanok,akik egyenesen arról beszéltek, hogy maga az elnökjelölt rendelte el a robbantást, ezáltal növelve a népszerűségét.

A támadás elkövetését egyelőre senki nem vállalta magára, de a hatóságok két fiatal nő holttestét találtál meg és azt gondolják, hogy ők állhattak a robbantás mögött. Gombe városában egy nappal az elnök látogatása előtt is történt egy incidens: egy öngyilkos merénylő motorkerékpáron robbantotta fel magát egy katonai ellenőrzőpontnál és öten vesztették életüket a támadásban.

A BBC szerint a merénylettel a nigériai hatóságok rémálma vált valóra: alig két héttel a választások előtt hajtottak végre merényletet. Február 14-én parlamenti és elnökválasztást tartanak Nigériában és már most feszült a légkör az országban, mivel a Boko Haram nevű terrorista csoport mereven elutasítja a demokráciát és támadások tucatjai helyezte kilátásba a választások napján.

A jelenleg kormányzó Népi Demokrata Párt (PDP) a korábbi katonai vezetővel, Muhammadu Buharival és pártjával, a Progresszív Kongresszussal mérkőzik meg. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze hétfőn arra szólította fel a nigériai voksolás érdekeltjeit, hogy a szavazás idején, előtte és utána is tartózkodjanak az erőszaktól. Fatou Bensouda hozzátette, a választás előtt Nigériába küld egy csoportot, hogy segítsenek a bűnmegelőzésben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez