Alibaba részvénykiszervezés a Yahoonál – 16 milliárdot nyerhetnek

A korábbi Google alelnök, Marissa Meyer két éve foglalta el a Yahoo vezérigazgatói posztját. A feladata az volt, hogy megállítsa a cég értékének zuhanását, aminek oka az volt, hogy a Facebook és a Google elvitte a reklámpiaci bevételek óriási százalékát. Szakértők úgy gondolják, hogy az Alibaba-részvények kiszervezése egy lépés a helyes irányba.

Bár a Yahoo 17%-kal több hirdetést tudott értékesíteni a tavalyi negyedik negyedévben, a bevételük 20%-kal tovább csökkent. Vannak, akik kevésbé lelkesek. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a cégnek nincs egyértelműen megfogalmazott üzleti iránya, és több beruházást kellő indok nélkül hajtott végre. Többen kritizálták a Tumblr felvásárlását, és azt, hogy a cég nem tett meg mindent azután a sikerért, hogy leszerződtette Katie Couric-ot a Yahoo Newshoz.

A Yahoo 24%-os részesedéssel rendelkezett az Alibabában, az e-kereskedelemmel foglalkozó kínai óriásvállalatban, és ez a részesedés többet ér, mint az egész Yahoo. Tavaly a Yahoo már eladott 122 millió Alibaba részvényt, amikor a kínai vállalat tőzsdére lépett, így jelenleg 15,4% a részesedése. A részvényeladási lépését több szakértő is elsietettnek nevezte.

Matt Levine, a Bloombergtől kifejtette, hogy a Yahoonál maradt Alibaba részvények értéke 40 milliárd dollár. A mostani üzlet lényege, hogy a Yahoo egy Spinco nevű, független befektetési társaságba szervezi ki a nála lévő Alibaba részvényeket. Ezzel a megoldással a nyereség mindaddig adómentes lesz, amíg a részvényeket el nem adják. A Spinco ugyan foglalkozni fog egyéb kereskedelmi ügyletekkel is, ám a fő feladata az Alibaba részvények tartása lesz.

A Yahoo részvényei 8%-ot emelkedtek a bejelentés után, ami azt mutatja, hogy a befektetők szerint ez egy szükséges lépés a helyes irányba, és továbbra is bíznak a cégben, valamint Marissa Meyer vezérigazgatóban.

A Yahoo szerint ezzel a technikai megoldással a cég mintegy 16 milliárd dollár adó megfizetését tudja megspórolni, ami értelemszerűen a részvényesek érdekeit szolgálja. Mivel a Yahoo nem egy holtbiztos befektetés mostanában, elképzelhető, hogy az Alibaba saját részvényt fog vásárolni, és ezzel egyfajta stabilitást ad az üzletnek. Ez úgy történne, hogy például a Spinco hagyná, hogy az Alibaba a részvények tényleges értékénél alacsonyabb áron vásároljon, ami nem különösebben nagy ár a megtakarítandó 16 milliárd dollárért cserébe.

A tranzakció nem érinti a Yahoo Japan-ban meglévő 35,5%-os részesedését.

Szakértők a kockázatok ellenére ugyanakkor úgy gondolják, hogy ha a technikai buktatókat el tudják kerülni, akkor ez egy jó üzlet lehet a Yahoo számára. A tranzakció a különböző adminisztrációs kötelességek miatt várhatóan az év negyedik negyedévében fog realizálódni.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez