Kiengedték a börtönből a hazaárulással vádolt orosz anyát

Hatalmas társadalmi felháborodást váltott ki Oroszországban Szvetlana Davidova ügye. Az asszony elleni vád: hazaárulás. A közvéleményt a nő hét gyermekének sorsa élénken foglalkoztatja. Az asszonyt most kiengedték a moszkvai Lefortovo börtönből.

Szvetlana Davidova még tavaly áprilisban jelentette az Ukrán Nagykövetségnek, hogy lakóhelyén, Vjazma városában kiürült a hírszerzés központja, illetve hogy az egyik katona beszélgetéséből hallotta a buszon, hogy Ukrajnába küldik őket. Az ukrán-orosz határhoz közel lakó asszonyt a múlt héten tartóztatták le hazaárulás miatt.

Óriási publicitást kapott az ügy, de valójában nem a vád igazságtartalma, hanem az asszony családi állapota miatt. A moszkvai Lefortovo börtönben elhelyezett Davidova ugyanis hét gyermeket hagyott otthon, akik közül a legkisebb még csak kéthónapos. A kelet-ukrajnai háborúban következetesen tagadott orosz részvétel esetleges újabb bizonyítékának kivizsgálása helyett a gyermekek miatt aggódott a közvélemény. Olyannyira, hogy sajtóértesülések szerint a vjazmai családsegítő felvetette, vegyék el a gyerekeket a házaspártól, amiért a feleségéért aggódó férj, amikor Moszkvába utazott, két napra a nagymamára hagyta a népes seregletet.

Mindössze két nap alatt több tízezer aláírást gyűjtöttek Davidova szabadon engedését kérve. A petíciót tegnap adták át a Kremlnek, ezt meg is erősítette Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov. Lefortovót végül tegnap este hétkor hagyhatta el az asszony.

Davidova ügyvédei valójában nem nagyon értik a történteket, ugyanis egy nyomozó döntött az asszony hazaengedéséről, pedig  jogilag ez a bíróság hatáskörébe tartozik. Davidova már hazatért és jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Hogyan alakul tovább a hétgyerekes családanya ügye, egyelőre nem lehet tudni.

Kép: Szvetlana Davidova elhagyja a moszkvai Lefortovo börtönt, 2015.02.03. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez