Eritreai pap is esélyes lehet az idei Nobel-békedíjra

Az oslói székhelyű Peace Research Institute vezetője szerint az eritreai származású Mussie Zerai az egyik legesélyesebb arra, hogy megkapja a 2015-ös Nobel-békedíjat.

A norvég Nobel Intézet még nem hozta nyilvánosságra a jelöltek nevét, de egy norvég szakértőkből álló csoport listát készített arról, hogy kik lehetnek a 2015-ös Nobel-békedíj várományosai. A listán szerepel Ferenc pápa, akit a szegénység leküzdésért tett erőfeszítéseiért tartanak esélyesnek. A titkos amerikai táviratokat kiszivárogtató Edward Snowden is rajta van a listán, de esélyesként emlegetik még a francia Charlie Hebdo lap szerkesztőségét, illetve a rendkívül kritikus és Putyin-ellenes Novaja Gazeta tényfeltáró és oknyomozó napilapot is.

Kristian Berg Harpviken a norvég Peace Reasearch Institute vezetője azonban meglepetésre számít és szerinte az eritreai Mussie Zerai a legesélyesebb az idei Nobel-békedíjra. Az eritreai pap már egy jó ideje Olaszországban él, de több ezer afrikai menekültnek nyújtott segítséget, akik életüket kockáztatva kelnek át a Földközi-tengeren, egy jobb élet reményében. Harpviken megjegyezte, hogy Európa jelenleg menekült krízissel néz szembe, az Afrikából érkező emberáradat napról-napra egyre súlyosabb méreteket ölt és kezelése egyre nagyobb problémát jelent a célországok számára.

Harpviken szerint a Charlie Hebdo nem tartozik az esélyek közé, annak ellenére, hogy nemrég két terrorista lemészárolta a fél szerkesztőséget. Szerinte a francia szatirikus lap túlságosan is megosztja a közvéleményt azzal, hogy gúnyt űz az iszlámból és más vallásokból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez