Közel 1000 kurd halt meg eddig az Iszlám Állam elleni harcokban

Egészen pontosan 999 kurd vesztette életét mióta az Iszlám Állam iraki térnyerése miatt az ország északi részén élő kisebbség is harcba szállt a terrorszervezet ellen.

A hivatalos számot a kurdok katonai szárnya, a Pesmerga egyik vezetője közölte. Az adat a 2014. június 10-e és a 2015. február 3-a közötti időszakra vonatkozik. A kurd erők legutóbb decemberben adtak tájékoztatást veszteségeikről, akkor 727 fő haláláról számoltak be. A csaknem 1000 elesett harcos mellett 4569 sebesültet tartanak nyilván jelenleg.

A kurdok azután vetették be saját önvédelmi csapataikat, miután az iraki kormányerők csődöt mondtak, és nem tudták megállítani az Iszlám Állam terjeszkedését Irakban. Az ország észak-keleti részén élő kurdok 3 tartományban korábban autonómiát élvezhettek Bagdaddal szemben. További három közigazgatási egység kérdésében pedig vita volt köztük és az akkori vezetés között. Fél évvel ezelőtti hadba lépésük és az Irakban eluralkodó káosz lehetőséget kínált nekik, hogy a vitatott területeken is kivívják az önrendelkezést. Jelenleg azonban az eleve általuk irányított tartományokért is véres harcokat kell vívniuk.

A kurdokat az Egyesült Államok légicsapásai támogatják és külföldi katonai tanácsadók is segítik a műveleteiket a térségben. Ami biztosan kijelenthető, hogy az Iszlám Állam hódítása előtti status quo nem fog visszatérni. Viszont, hogy pontosan milyen hatalmi viszonyok szilárdulnak meg Irak északi részén azt még korai lenne megmondani.

(Fotó: Wikimedia Commons)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez