ENSZ: elad, keresztre feszít, élve temet el iraki gyerekeket az ISIS

Szexrabszolgának adja el a piacon, vagy megöli az elrabolt gyerekeket az Iszlám állam – állítja az ENSZ gyermekjogi bizottsága. A testület szerint az idősebb, de 18 évesnél fiatalabb fiúkat egyre gyakrabban használják fel öngyilkos merényletekhez vagy bombagyártáshoz, esetleg élő pajzsként.

Rémtörténeteket mesélt ma Renate Winter. Az ENSZ gyermekjogi bizottságának szakértője Genfben számolt be arról, hogy mennyire aggasztja a világszervezetet ezeknek a gyerekeknek a megkínzása és meggyilkolása. Elsősorban a vallási és etnikai kisebbséghez tartozó fiúkról és lányokról van szó. De nem csak róluk: a probléma ennél sokkal szélesebb körű. A jazidi és a keresztény közösségek mellett érint síitákat, sőt szunnitákat is – mondja.

Renate Winter arról számolt be a Reuters-nek: kaptak olyan jelentéseket, melyek szerint mentális kihívásokkal küszködő gyerekeket vetnek be öngyilkos merénylőkként a dzsihádisták: olyanokat, akik nem is értik, hogy miről van szó. És láttak olyan videót is, amin 8 évnél fiatalabb gyerekek kapnak katonai kiképzést.

Az ENSZ-bizottság, amely 1998 óta először vizsgálta felül az iraki dossziéját, most az etnikai és vallási kisebbségekhez tartozó gyerekek szisztematikus legyilkolásáról, fiúk tömeges kivégzéséről, lefejezésekről, keresztrefeszítésekről  és élve eltemetésekről beszél: jelentése szerint ezt mind-mind az ISIS követi el. .

Sok gyerek halt meg vagy sebesült meg súlyosan a légicsapásokban vagy az iraki biztonsági erők ágyúzásában, mások kiszáradtak, éhenhaltak, vagy hőguta végzett velük – állítja a bizottság. Mely szerint az ISIS szisztematikus szexuális erőszakban is bűnös, beleértve a gyerekek elrablását és szexuális rabszolgaságba kényszerítését. Renate Winter azt mondta: a gyerekeket árcédulával a nyakukban árulják a piacokon, de részletekbe nem ment bele.

A jelentést 18 független szakértő készítette. Felszólították az iraki hatóságokat, hogy mentsék ki a gyerekeket az Iszlám Állam markából, és ítéljék el azokat, akik a bűnöket elkövették. Az államnak az a kötelessége, hogy megvédje az összes gyermekét. A kérdés csak az, hogy a mostani helyzetben hogyan tudná ezt megtenni –  fogalmazott a jelentéstevő.

Fotó: Youtube

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez