Játszótér nyílt Mogadishuban

A világ bármely más városában mínuszos hír egy játszótér megnyitása. A helyi tévé is csak ímmel-ámmal, polgármesteri nyomásra tudósít róla. Van viszont egy város, ahol egy játszótér igazi szenzációt jelent. Egy új, jobb élet első hírnöke. És még sok ezer kilométerre is tudósítanak róla. Ez a város Mogadishu.

A szomáliai főváros legelőkelőbb és legfelkapottabb szállodája, a Mogadhishu Guest House építette és üzemelteti a játszóteret, amit minden olyan eszközzel és játékkal felszereltek, amiről a helyi gyerekek sokáig csak álmodozhattak. A hinták, csúszdák, mászókák, homokozók, forgók és rúgós játékok mellett egy úszómedencét, kosárlabdapályát és egy súlyzós termet is kialakítottak fallal körülvet szálloda kertjében. A játszóteret és az egyéb szolgáltatásokat azonban csak azok a gyerekek vehetik igénybe, akiknek a szülei képesek kifizetni a fejenként 2 dolláros belépőjegyet. Szomália lakosságának 43%-a ugyanis kevesebb mint 1 dollárból él naponta.

Egy Amerikából hazatelepült szomáliai férfi az AP-nek elmondta, hogy az elején egy kicsit furcsállotta a belépőjegyet, de elismerte, hogy a „szolgáltatásra”, illetve a játszótérre már régóta szükség volt. Szerinte a játszótér segít „átalakítani” a háborúban nevelkedett gyermekek „életvitelét” és végre van egy olyan hely, ahol biztonságban tudnak szórakozni.

A játszóteret rendszerint a hétvégén szokták felkeresni a kisgyermekes szülők és a legforgalmasabb napon körülbelül 60-an gyermek szokott itt megfordulni. Salim Salad a szálloda menedzsere elmondta, hogy külön hangsúlyt fektettek a biztonságra. A gyerekeknek és a szülőknek szigorú ellenőrzésen kell átesniük, hogy betehessék a lábukat. Fémdetektorokkal vizsgálják át őket, hogy kiszűrjék az esetleges öngyilkos merénylőket, vagy az elvetemült fegyveres támadókat.

Egy 46 éves férfi, Abukar Abdulle, aki szintén ide hozza gyermekeit kikapcsolódni azt mondta, hogy három éve még senki sem gondolta volna, hogy a fővárosban egyszer lesz egy olyan játszótér, ahova elvihetik gyermekeiket. Szerinte az utóbbi időkben rendkívül sokat javult a biztonsági helyzet Mogadishuban. Szerinte hamarosan végre eljön a boldog béke időszaka, amikor már nem kell rettegni az életükért.

lidisssx350

mofushsx350

ffffffage

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez