A kínaiakon viccelődött Argentína elnök asszonya Pekingben

Csak a rizsért és az olajért jöttök Argentínába?!- írta Twitteren a kínaiak rossz spanyol kiejtését gúnyolva Pekingben Cristina Fernandez de Kirchner, Argentína államfője. A kínai Twitteren, a Weibon az egekig csaptak az indulatok.

Ha már viccelsz, akkor legalább legyél szellemes- üzente egy dühös kínai Argentína elnök asszonyának, aki hitelt kérni jött Pekingbe. A koreaiak és a japánok beszélnek így spanyolul mi, kínaiak nem- írta egy másik kínai Kirchner asszonynak. Argentína államfője valószínűleg megfeledkezett arról, hogy Twitter bejegyzéseit több mint 3,5 millióan követik. Tanácsadói gyorsan szóltak is neki, mire Twitteren kért bocsánatot: ez annyira abszurd, hogy csak humorral lehet kezelni!- írta az argentin államfő.
Kirchner asszony októberben távozik hivatalából, és maga mögött hagy egy igen kényelmetlen ügyet. Ez pedig Nisman ügyész halála. Az ügyész állítólag bíróság elé kívánta állítani az elnök asszonyt, mert belement egy furcsa üzletbe Iránnal. Ennek a lényege az, hogy terroristák Irán támogatásával felrobbantották a zsidó kulturális központot 1994-ben Buenos Airesben. A vizsgálat kiderítette: Irán hírszerzése állt a háttérben. Emiatt sok magas rangú iráni került nemzetközi körözési listákra. Kirchner asszony- az ügyész szerint- alkut kötött Iránnal. Eszerint Irán olcsóbban adja az olajat Argentínának, cserébe elejtik az iráni szálat a terror akció ügyében. Az ügyészt holtan találták a fürdőkádban. Argentínában mindenki azt szeretné tudni: hogyan és miért halt meg?

Ilyen körülmények között tárgyalt négy napon át Kínában Argentína államfője, akinek gazdasági gondjai is számosak. Az ország pénzének az értéke tavaly 23%-al csökkent a dollárhoz képest. Peking 11 milliárd dolláros pénzügyi swapot ígért, és ebből Buenos Aires már le is hívott 3 milliárdot. Meg is erősödött Argentína pénze- legalábbis átmenetileg. Kína ezenkívül vállalta két vízerőmű felépítését és pénzelését Argentínában. Ez 4,7 milliárd dolláros beruházást jelent. Argentína második legnagyobb gazdasági partnere jelenleg Kína, csak Brazília előzi meg.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez