Megkezdődött a Török Áramlat gázvezeték tervezése

Erről tájékoztatta a moszkvai duma képviselőit Törökország moszkvai nagykövete. A Déli áramlatot pótló gázvezeték 63 milliárd köbméter földgáz szállítására lesz alkalmas. Végállomása a török-görög határ közelében lesz.

Merre tart a Török áramlat, melyről Putyin és Erdogan nemrég állapodott meg az orosz államfő törökországi látogatása során? 660 kilométeren keresztül a Déli áramlat vonalát követi, majd 250 kilométeres új szakasz következik Törökországban. A Déli áramlat Bulgárián keresztül érte volna el Közép-Európát, de az Európai Unió ellenkezése miatt Putyin elnök leállította annak munkálatait és helyette a Török áramlatot biztosította a támogatásáról. Ez a gázvezeték 63 milliárd köbméter földgáz továbbítására lesz alkalmas. Elkerüli Ukrajnát vagyis az esetleges konfliktusok nem befolyásolják működését. Az Északi áramlat, mely Ukrajna és Lengyelország megkerülésével közvetlenül juttatja el az orosz földgázt Németországba, évente 23,77 milliárd köbméter földgázt szállít bár ennél többre lenne képes.
Mikorra lesz működőképes a Török áramlat, amely elhozza az orosz földgázt a török-görög határig és később talán Közép Európába, így Magyarországra is? Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerint az első gázszállítmány 2016 decemberében elindulhat Oroszországból a Török áramlaton.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez