Mennyire hatékony John Kerry?

A Egyesült Államok külügyminisztere, John Kerry és általában az egész amerikai diplomácia nehéz kihívásokkal néz szembe manapság: Kína, Oroszország, Irán vagy csak úgy általánosságban véve a Közel-Kelet, hogy néhányat említsünk. A Foreign Policy nevű külpolitikai magazin arra kereste a választ: elődjeivel összehasonlítva mennyire végzi jól a munkáját Kerry.

A magazin 1615, nemzetközi kapcsolatokban jártas szakértőt kérdezett meg, a felmérés eredményét pedig a Washington Post is közölte. Nem használtak túl bonyolult kérdőívet. Mindössze egyetlen kérdésre kellett választ adni: „Ki volt az utóbbi 50 év leghatékonyabb amerikai külügyminisztere?”

A legtöbben Henry Kissingert mondták a legsikeresebbnek. Ez a tény talán nem olyan meglepő, a különbség már annál inkább: egy ilyen nagy „mezőnyben” is (15 külügyminiszterről van szó) a megkérdezettek majdnem harmada rá szavazott. Kissinger Richard Nixon és Gerald Ford kabinetjében volt benne, valamint dolgozott nemzetbiztonsági tanácsadóként is a Fehér Házban. Nagy szerepe volt a nyitásban a Szovjetunió és Kína felé a hidegháború alatt. Bár az ő regnálása idején sikerült befejezni a vietnami háborút, ez a vonal már nem igazán tartozik a sikersztorik közé.

Kevés előnnyel, de a második helyen végzett a „Nem tudom” válasz, alig megelőzve James Bakert. Bakert legtöbbször valóban a hatékony külügyminiszterek között emlegetik. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy idősebb George Bush adminisztrációját leginkább eredményes külpolitikája miatt szokták dicsérni.

A következő helyen Madeleine Albright és Hillary Clinton következik holtversenyben. Utánuk még lehetne sorolni a neveket, mire eljutunk Kerryhez. A magazin a lista utolsó helyére rangsorolja őt, összesen kettő darab szavazattal. Némileg szépíti a képet, hogy három korábbi külügyminiszterre egyetlen voks sem érkezett.

Kerry tehát nincs teljesen elveszve, de még van hova fejlődnie. Ha nem távozik idő előtt a kormányból, ez sikerülhet neki, hiszen még van ideje javítani a reputációján. A történelmi megítélés pedig az esetében még definíció szerint nem lehetséges. Talán 1-2 évtized után az ő munkásságát is megszépíti majd az idő.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez