Légtérzárat rendelt el Peru a bolíviai narkógépek miatt

A perui hatóságok bejelentették, hogy a Bolíviából érkező nagyszámú narkójárat megfékezésére az ország légiereje lezárta az Apurímac és az Ene folyók völgyének (VRAEM) légterét.

A térség szorosabb őrizetét a perui légierő szerint a Bolíviából egye nagyobb számban érkező, kábítószert szállító gépek sorozatos légtérsértése teszi szükségessé. A hatóságok arról tájékoztatták a helyi sajtót hogy a perui légteret megsértő repülőgépeket a légvédelem automatikusan illegális és ellenséges gépként kezeli majd. Vagyis ha azok nem engedelmeskednek az leszállásra utasító parancsnak, legitim célpontnak számítanak majd. Légtérfigyelő radarok mellett a perui légierő több repülőgépet és helikoptert is a térségbe vezényelt.

A perui drogellenes ügynökség vezetője azt is elmondta, hogy az ország légterét megsértő narkógépek 85%-a bolíviai lajstrom alatt repül, jó részük pedig Santa Cruz tartományból indul útjára. Az ENSZ igencsak tartózkodó felmérései szerint a VRAEM dzsungeljeiben évente mintegy 150 tonna kokaint állítanak elő, amely főként az európai piacokra kerül.

A légtérzár betartatását Peru új radarállomások építésével egészíti ki, ezek közül az elsőt Puerto Maldonadóban húzzák majd fel.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez