Putyin mimikájára építenek az amerikai stratégák?

Minden döntését befolyásoló autista rendellenessége, azaz Asperger-szindrómája van az orosz elnöknek – állítja a Pentagon egyik kutatócsoportja.

Az USA Today napilap birtokába került 2008-as és 2011-es vizsgálatokat az amerikai Védelmi Minisztérium 1973-ban alapított Office of Net Assessment (ONA) irodájának úgynevezett Body Leads programja végezte: több külföldi vezető mozgását tanulmányozták, stratégiai célzattal.

Vlagyimir Putyin esetleges rendellenességeiről még 2008-ban tájékoztatott az egyébként több százezer dolláros program, amelynek vezetője a newporti Haditengerészeti Főiskola kutatója, Brenda Connors. Az akkori jelentés szerint az orosz elnöknél még csecsemőkorában következett be jelentős szakadás a neurológiai fejlődésben.

Összehasonlítva Putyin és Dmitrij Medvegyev mozgásmintáit megállapították, hogy a mostani orosz elnök döntéshozatali és magatartási zavarokkal küzd, amit szélsőséges kontrollal próbál ellensúlyozni. A jelenlegi orosz miniszterelnök viszont a tettek embere, aki gyors helyzetfelismerés után dönt.

A most napvilágot látott jelentés egyetlen problémája, hogy az Asperger-szindróma megállapításához elengedhetetlen agyszkenner-vizsgálatot nem végezték el Vlagyimir Putyinon. Jobb híján autizmus-szakértők munkáival próbálták alátámasztani a diagnózist. Többek között az Észak-karolinai Egyetem pszichiátriaprofesszorára, Stephen Porgesre hivatkoztak, aki szerint az orosz elnök az autizmus egyik formáját hordozhatja: arckifejezése és magatartása alapján olyan személyiség, aki védekezik a nyilvános társadalmi környezetben.

Az Asperger-szindróma egy olyan neurobiológiai fejlődési zavar, amelyet sokszor nem diagnosztizálnak az autizmusnál enyhébb tünetei miatt. Míg az autistáknál már hároméves kor előtt jelentkeznek zavarok a nyelvi képességekben, a szociális interakciókban, stb., addig a sokszor igen magas intelligenciaszinttel rendelkező Asperger-szindrómás, önállóan kompenzálva hátrányait, képes beilleszkedni a társadalomba. A Disabled-world.com egyik korábbi cikke listát készített a bizonyítottan Asperger-szindrómás hírességekről, és azokról, akikről feltételezik a betegséget. A felsorolásban többek között szerepel Bill Gates, John Nash, Dan Aykroyd, Daryl Hannah, Vernon L. Smith, Abraham Lincoln, Albert Einstein, Bartók Béla, Franz Kafka, Marilyn Monroe, Michael Palin és Robin Williams.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez