Negyedmillió dolláros aranyrögöt talált egy pásztor Arany megyében

A földön látta meg az 1,6 millió jüan értékű aranyrögöt a kazah pásztor a Hszincsiang-Ujgur tartományban. A kínai vadnyugatnak ezt a megyéjét Altajnak nevezik – ez pedig mongol nyelven aranyat jelent.

A 7,85 kilogramm súlyú aranyrög 80%-ban színarany. A szakértők szerint 1,6 millió jüant ér. Ez amerikai dollárban valamivel több mint negyedmillió.  23x18x8 centi az aranyrög mérete, ehhez hasonlót eddig nem láttak a környéken. Ahol azért réges régen aranybányászat is folyt. Innen az Altaj hegység neve, mely mongol nyelven aranyat jelent. De a mongol birodalom már régen elmúlt, bár még él néhány mongol a vadnyugati tartományban, amely állandó fejtörést okoz a kínai hatóságoknak.

A lakók döntő többsége ugyanis valamilyen török nyelven beszélő muzulmán volt, amikor Mao elnök vörös hadserege megteremtette itt a kommunista rendet 1949 után. Ma már a városokban egyértelmű a kínai többség, de ezt az őslakosság mérsékelt lelkesedéssel fogadja. Rendszeresek a lázongások. A hadsereg és a rendőrség brutálisan lép fel ilyenkor a helyi lakosság ellen. Külföldi újságírók nem látogathatják a Hszincsiang-Ujgur tartományt. Épp ezért a nemzeti hírügynökség, az Új Kína számolt be arról, hogy igen értékes aranyrögöt talált egy kazah pásztor a Hszincsiang-Ujgur tartományban. Azt nem árulta el az Új Kína hírügynökség, hogy vajon megtarthatja-e a negyedmillió dollár értékű aranyrögöt a szerencsés kazah pásztor a nyugat kínai határtartományban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez