Hamis bomba miatt utasítottak ki egy iráni diplomatát Uruguayból

Uruguay két héttel ezelőtt kiutasított egy iráni diplomatát, aki hamis robbanószerkezetet helyezett el az izraeli nagykövetség közelében.

Uruguay kiutasított egy vezető iráni diplomatát még a múlt hónapban: a férfi a hatóságok szerint éppen egy “kezdetleges bombát” helyezett el Montevideóban az izraeli nagykövetség közelében. Az izraeli Haaretz-nek jeruzsálemi hivatalos forrásból azt mondták: az uruguayi titkosszolgálat január elején figyelt fel arra, hogy az iráni nagykövetségről távozó férfi gyanúsan sokat tartózkodott az izraeli nagykövetség mellett.

Azonban miután egy bombaelhárító csoport megvizsgálta a szerkezetet, rájöttek, hogy nem valódi pokolgépről van szó. Alfredo Larramendi rendőrkapitány szerint “a tárgy nem robbanhatott volna fel, és nem is okozott volna semmiféle kárt”. Ugyanakkor a történtek könnyen jelenthették volna egy “küszöbön álló merénylet főpróbáját”, ezért komolyan vették az esetet.

Montevideo az incidens után egy héttel kiutasította az iráni diplomatát, de ezt viszonylag csendben tette, mivel nem akart  diplomáciai vihart kavarni. A lépést előre megbeszélték Teheránnal, és az belegyezett, hogy “hazahívja” a diplomatát. Miután az izraeli sajtó kiderítette az ügyet, sem az iráni , sem az izraeli kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta az esetet.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez